Article_Top_970x250

Abdulah Skaka uručio Cvijet Srebrenice Zoranu Milanoviću

susret u dubrovniku

Abdulah Skaka uručio Cvijet Srebrenice Zoranu Milanoviću

srp 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Ured Predsjednika Republike Hrvatske

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i dogradonačelnik Ivica Šarić u Dubrovniku su se susreli sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Republike Hrvatske, kojem su tom prilikom uručili Cvijet Srebrenice.

Cvijet koji je niknuo iz boli predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Njegovih 11 bijelih latica simbolizira 11. srpanj, dan koji je zauvijek upisan u povijest kao najgori zločin u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

"Cvijet Srebrenice poklonio sam predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, koji je 2012. godine prisustvovao komemoraciji i odao počast svim žrtvama.

Ovaj simbolični poklon podsjetnik je i na Vukovar koji je doživio surovu sudbinu", napisao je Skaka na svom Facebook profilu.

Zoran Milanović 2012. godine nazočio je komemoraciji u Srebrenici gdje je odao počast svim žrtvama genocida i istakao kako je Srebrenica bolna rana i ispit ljudskosti.

"Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija europske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti", naveo je Milanović u svom jučerašnjem obraćanju.

Dnevnik.ba