Article_Top_970x250

Angelina Jolie: Mislim na preživjele i ubijene u genocidu, taj gubitak se ne može opisati riječima

izrazila suosjećanje

Angelina Jolie: Mislim na preživjele i ubijene u genocidu, taj gubitak se ne može opisati riječima

srp 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: CNN

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na komemoraciji u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će emitirana poruka koju je poslala glumica i redateljica Angelina Jolie.

Jolie je poruci uputila sućut i poštovanje preživjelima, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine.

“Danas mislim na Majke Srebrenice i sve ostale preživjele, čiji su muževi, braća i sinovi ubijeni u genocidu prije 25 godina. Mislim i na žrtve, posebno djecu, kojima je
uskraćena prilika da žive, vole i imaju vlastite obitelji. To je gubitak koji se ne može opisati riječima.

Mislim i na sve ljude Bosne i Hercegovine, tu divnu srcoliku zemlju koja je u srcu Europe i koja mi je dala toliko dragih prijatelja i prekrasnih iskustava i koja će mi dovijeka simbolizirati snagu, toplinu i dostojanstvo. Svim Bosancima i Hercegovcima: šaljem vam moje sućut i poštovanje, suosjećam s vama", poručila je Jolie.

Jolie je govorila mladima, kako u regiji tako i šire, o ulozi koju oni mogu imati u prevazilaženju mržnje, predrasuda i diskriminacije.

“Ne morate biti sluge prošlosti. Možete se oduprijeti pokušajima da vas odvoje od bilo koga zbog njihove nacionalnosti, etničke pripadnosti, religije ili boje njihove kože. Možete odbaciti diskriminaciju i govor mržnje, propagande i laži. Možete dijeliti viziju svijeta koji je izgrađen na jednakim pravima i pravednim zakonima, poštovanju različitosti. Svijet u kojem ne bi mogla uspjeti ona vrsta ubilačke agende koja je dovele do Srebrenice. To je najbolji način na koji možemo odati počast obiteljima kojih se danas sjećamo i žrtvi progona bilo gdje, s kojima možemo ponosno stajati", kazala je Jolie.

Dnevnik.ba