Article_Top_970x250

Anto Gašić Toni - vukovarski heroj iz Usore

dao život u domovinskom ratu

Anto Gašić Toni - vukovarski heroj iz Usore

stu 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: usora.ba

Kao što svi znamo, 18.11.2018 godine je dan sjećanja na Vukovar. Grad je pao nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila.

U obrani Vukovara poginulo je puno boraca koji su bili iz raznih dijelova Hrvatske, ali bilo je i onih heroja koji su iz stranih zemalja došli da brane Vukovar od agresora.

Jedan od njih je i Usoranin Anto Gašić zvani Toni Švicarac, piše usora.ba.

Toni Švicarac je u Vukovar došao 27.09.1991 godine sa zagrebačkim dragovoljcima. Bio je u obrani sajmišta kod mini marketa gdje je ubrzo bio i teško ranjen u stomak.

Iako teško ranjen, pobjegao je iz bolnice i ponovno se vratio na sajmište, gdje je ubrzo nakon toga postavljen je za zapovjednika 204 vukovarske brigade.

U nekoliko teških napada kad bi se većina povukla, Toni je sa mitraljezom ostajao i zadržao položaje.

Pri jednom povlačenju ostao je da čuva odstupnicu koju je držao i nažalost pogođen je iz snajperskog metka.

Donosimo Vam neke od priča njegovih suboraca:

Mira:

I ja ga se sjećam s položaja. Znam samo da se jednog dana pojavio i da je zračio nekom snagom i ulijevao povjernje. Išli smo skup pokojni Oliver Jovanović, on, ja i još netko, ali se nemogu sjetiti tko, izvući ranjenu ženu iz kuće pored koje su odmah u susjednom dvorištu bili četnici. Vidjevši njega onako sigurnog u sebe i sve što radi, ni ja se nisam bojala.

Biljana:

Kad je bio u ulici Desna sudoperica ( kod mini marketa ) obilazio civile u podrumima gdje sam i ja bila, pitao nas je  fali li nam nešto , a nama najmlađima svaki put donosio male čokoladice...Bilo je i Srba u podrumu i s njima je bio oprezan ali korektan...što reći nego ljudina od čovjeka...

Branko:

Zvali su ga Tony Švicarac, na sebi je imao maskirnu odoru, a najviše što sam zapamtio  je bio njegov šljem koji je bio sav pohaban. Netko mi je rekao da je Tony prije rata išao za svećenika. Čovjek je bio toliko hrabar i smiren te nije pokazivao nikakve emocije. Nažalost, tog jutra kad nas je vodio, pogodio ga je snajperski metak i nismo ga mogli izvući...

Ivan:

Sve što sam rekao o njemu i sitnim pojedinostima za koje su mogli znati samo uži krug obitelji dokazuje da nijedna riječ nije lažna. On je istinski Heroj o kojem se jako malo govori. Došao je u pakao Vukovara kad je bilo najgore i mnogi ga nisu ni upoznali.

Dnevnik.ba

Tagovi: