Article_Top_970x250

Bodø pobijedio Banjaluku i Mostar u utrci za Europsku prijestolnicu kulture

mostar nije uspio

Bodø pobijedio Banjaluku i Mostar u utrci za Europsku prijestolnicu kulture

ruj 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Deseteročlani žiri odabrao je norveški grad Bodø za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

U konkurenciji dva bh. grada Banjaluke i Mostara te spomenutog norveškog grada, prestižna titula pripala je gradu sa sjevera Norveške.

Projekt Europske prijestolnice kulture provodi se od 1985. godine s ciljem promocije boljeg međusobnog razumijevanja među europskim gradovima i jačanja osjećaja europske pripadnosti, istodobno ističući bogatstvo europskih kultura te njihovu različitost, ali i zajedničke osobine.

2024. godine po prvi put titulu Europske prijestolnice kulture nosit će tri grada. Već su poznata dva imena, norveški Bodø i estonski Tart, a treći će biti jedan od tri austrijska grada Salzkammergut, Dornbirn ili St. Polten.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ranije je izjavio kako je projekt Europske prijestolnice kulture, bez obzira na ishod, prilika da Mostar kroz taj kulturni pothvat izgradi bolju budućnost za sve svoje stanovnike.

- Za Mostar, grad kulture, svjetlosti, ljubavi, ali i grad u kojem ima puno zaostataka iz prošlosti i pokidanih veza, ovo je prilika da se te veze ponovno uspostave i dovedu u fazu uzajamnoga poštivanja i uvažavanja. Kroz ovaj projekt vidimo povijesnu šansu ne samo da obnovimo grad, nego da obnovimo i bolje se upoznamo i uvažavamo kroz različitost kulture, religija, političkih opcija i svega onoga što jedan grad treba da ima - poručio je tada Bešlić, prenosi FENA.

Dnevnik.ba