Article_Top_970x250

Ćulibrk: "Svakog dana se borimo za svoje postojanje"

Parada ponosa u Sarajevu

Ćulibrk: "Svakog dana se borimo za svoje postojanje"

ruj 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: N1

Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas, kazao je danas u obraćanju pristunima u prvoj bh. paradi ponosa, jedan od članova organizacionog odbora Branko Ćulibrk.

"Baš ste mi nabili tremu. U ime OO Prve bh. povorke ponosa želim da se zahvalim što ste s nama izašli na ulice Sarajeva u borbi za ravnopravnost svih građana i građanki BiH. Mi, lezbejke, gejevi, trans osobe se svakog dana borimo za svoje postojanje. Napadaju nas, ne prihvataju, omalovažavaju i tuku", kazao je Ćulibrk.

"Ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba. Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primjer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", dodao je.

"Napominjem da je pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno.

Sigurnost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osjećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

Dnevnik.ba