Article_Top_970x250

Deseci tisuća Širokobriježana slave Veliku Gospu i Dan Grada

uz thompsona i hšk zrinjski

Deseci tisuća Širokobriježana slave Veliku Gospu i Dan Grada

kol 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Velika Gospa, odnosno, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije (UBDM) danas se proslavlja među katoličkim pukom, a posebno svečano je u Širokom Brijegu u kojem se na ovaj dan pred Crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brijegu okupi tisuće vjernika.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Program proslave započinje devetnicom Velikom Gospi, a središnji događaj je sveta misa koju je u četvrtak od 11 sati predvodio provincijal Bosne Srebrne fra Jozo Marinčić.

U današnjoj propovijedi fra Marinčić je istaknuo potrebu štovanja Majke Božje jer je, kako je kazao, ona majka svih nas.

- Tko slijedi Blaženu Djevicu Mariju, taj ne može ići krivim putem - poručio je fra Marinčić.

Misni program trajao je jutros od pet ujutro te su se misna slavlja održavala svakih sat vremena.

Već tradicionalno, Širokobriježani koji žive u dijaspori godišnje odmore planiraju u ovom razdoblju kako bi za 'Gospojinu', kako domaći zovu ovaj blagdan, mogli biti u svome gradu.

Jedan od njih je i dvadesetsedmogodišnji Jakov Soldo koji već pet godina živi i radi u Stuttgartu. On ističe kako svake godine ide na odmor "oko Gospojine" da bi, kako navodi, "nekoliko kvalitetnih dana proveo u Širokom Brijegu".

Osim Velike Gospe, Široki danas slavi i Dan grada, pa je svake godine neizostavna, uz vjersku, i svjetovna svečanost. 

U popodnevnim i večernjim satima u grad se 'slijevaju' rijeke ljudi, zbog čega je na snazi i posebna regulacija prometa.

Iz policijskih i sigurnosnih službi ističu da su u pripravnosti jer se zbog koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji je također najavljen večeras u tom gradu, očekuju velike gužve, a osim toga, večeras na stadionu "Pecara" mostarski Zrinjski igra uzvratni susret trećeg kola kvalifikacija za Europsku ligu protiv švedskog Malmoa.

Dnevnik.ba