Article_Top_970x250

Donirao gotovo sav novac prije smrti - 13,2 milijarde KM

velikodušni chuck feeney

Donirao gotovo sav novac prije smrti - 13,2 milijarde KM

ruj 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Milijarder Charles Feeney, zvani Chuck, ispunio je svoju dugogodišnju želju i donirao svoje bogatstvo u humanitarne svrhe. 

Chuck Feeney (89), osnivač kompanije Duty Free Shoppers, kaže da ne može biti sretniji nakon što je donirao osam milijardi dolara (više od 13,2 milijarde KM). 

Tijekom svog dugog života Feeney je bio filantrop koji je novac često donirao u dobrotvorne svrhe, a bio je poznat po obećanju da će prije smrti donirati sav svoj novac, što je sad i ispunio, piše Index.hr. Budući da je tijekom života nastojao većinu novca donirati anonimno, zaradio je nadimak "James Bond filantropije". 

Feeney je osnovao organizaciju Atlantic Philanthropies kroz koju je donirao novac u razne svrhe u Australiji, Irskoj, Južnoj Africi, Vijetnamu, SAD-u i na Bermudskom otočju. Zagovarao je ideju da bi bogataši trebali trošiti svoj novac na to da učine što više dobroga u svijetu tijekom cijelog života. 

Tijekom 38 godina kroz tu je organizaciju donirao osam milijardi dolara raznim organizacijama i pojedincima, a zatvorio ju je 14. rujna ove godine. 

"Puno smo naučili. Možda bismo danas neke stvari napravili drugačije, ali sam veoma zadovoljan. Odlično se osjećam zbog toga", rekao je za Forbes. 

Još 2012. Feeney je otkrio da je sačuvao dva milijuna dolara kako bi sebi i supruzi osigurao mirovinu, a da sve ostalo planira donirati. 

"Ne vidim razloga da odgađam donaciju kad se tako puno može učiniti. Osim toga, puno je zabavnije davati novac dok si živ nego da ga daješ nakon smrti", ispričao je prošle godine. 

Njegova je velikodušnost inspirirala i druge bogataše poput Billa Gatesa i Warrena Buffetta, koji su 2010. pokrenuli kampanju pod nazivom Giving Pledge (Davanje zaloga), koja nastoji potaknuti ekstremno bogate ljude da doniraju većinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe. Trenutno je u nju uključeno 210 ljudi, uglavnom milijardera, iz 23 države svijeta. 

"Chuck je otvorio put za druge filantrope. Sjećam se kad sam ga upoznao prije osnivanja kampanje. Rekao mi je da bismo trebali potaknuti ljude da doniraju više od 50 posto svog bogatstva, da daju što više mogu tijekom cijelog života. Nitko nije bio bolji primjer za to od njega samoga. Mnogi su mi ljudi rekli koliko su inspiracije dobili od njega. To je zaista nevjerojatno", rekao je Bill Gates. 

Dnevnik.ba