Article_Top_970x250

"Došao je isključivo na inzistiranje Zdravka Mamića! U to vrijeme je bio kao drvo..."

bjelica o petkoviću:

"Došao je isključivo na inzistiranje Zdravka Mamića! U to vrijeme je bio kao drvo..."

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Josip Regović/Pixsell

Obično se nakon predstava poput one koju su Vatreni izveli u trnavskoj noći kaže da ne treba nikoga posebno izdvajati, ali Bruno Petković ipak zaslužuje da mu se posveti posebna pozornost. Prije svega zbog njegove nogometne i životne priče.

Momak koji je u već uigrani i europski Dinamo došao sa stigmom napadača koji dvije godine nije zabio gol preobrazio se u prvog Dinamova napadača, postao je reprezentativac, a, sad vidimo, i itekako bitan. Kako je uopće postao tako dobar nogometaš u Dinamu, što je to trener Nenad Bjelica napravio s njim da je doživio takvu preobrazbu? Kako je uopće došao u Dinamo?

O tome su novinari Sportskih novosti porazgovarali s modrim strategom.

- Bruno Petković došao je u Dinamo isključivo na inzistiranje Zdravka Mamića! Moramo biti pošteni i to kazati. Zdravko se jako založio za njegov dolazak, ja sam sve samo potvrdio. Znao sam Brunu iz talijanskih dana, ne, doduše, previše. Dok sam bio u Speziji, on je bio u Vareseu. Nakon toga je bio po raznoraznim klubovima. Kad više nisam bio u Italiji, pratio sam događaje pa sam znao da je u Trapaniju imao jednu sjajnu sezonu. Također sam znao i neke karakteristike njegove igre. Kažem, ideja o njegovu dolasku bila je Zdravkova pa je posao realiziran s Ivanom Cvjetkovićem, kupljen je od Bologne - kazao je u uvodu Bjelica.

Nastavak priče bilo je priključivanje momčadi.

- Mislim da je uvodnu fazu priprema prošao s Bolognom, a kad je došao k nama, bio je kao drvo! Valjda su ga prije ubili od trčanja, teretane, svega nečega... Kod nas je došao tvrd, neokretan, usporen. Trebalo je dosta vremena da ga nogometnim treninzima dovedemo u optimalno stanje, u kojem je on sad već dugo vremena. On igra jako dobro još od one utakmice s Anderlechtom, kad sam prvi put za njega rekao da će biti reprezentativni kalibar. Pa je to bilo na naslovnim stranicama, a ljudi su me ismijavali. Ali ja ga vidim svaki dan na treningu, vidim što može, kakvu snagu ima, kakvu volju. Od prvog sam dana bio uvjeren da od njega možemo napraviti ovo što je danas. Naravno, uz njegovu pomoć, to je najvažnije. On je danas moderni napadač koji može pomoći Dinamu i hrvatskoj reprezentaciji.

Novinar je zanimalo što Bjelica misli, kako se takvom napadaču moglo dogoditi da u Italiji dvije godine nije zabio pogodak?

- Serie A teška je liga, pogotovo za mladog igrača, a u Italiji ste do 25 godina još uvijek mlad igrač, tako da nije neobično da on s 22 godine nije zabijao. Vjerojatno i on ima neke krivice. Dolaskom u Dinamo profitirao je on, profitirali smo mi, kao i hrvatska reprezentacija i hrvatski navijači. Dobili smo vrlo modernog, atraktivnog napadača koji svojim izvanserijskim potezima oduševljava.

Nije li pomalo neobično vidjeti tako stasitog i visokog napadača s takvim sjajnom tehnikom? U šesnaestercu podsjeća na Zlatana Ibrahimovića.

- Pa je, da... Petković je hakler! Bruno se još igra nogometa. Mnogo ga puta kritiziram zbog igre izvan šesnaesterca. On je u šesnaestercu iznimno opasan, ima jako dobar dribling, jako dobar udarac lijevom i desnom nogom, jak udarac. Bruno mora biti u šesnaestercu. Njegov problem leži u činjenici da ga lopta vuče pa se previše izvlači na bokove, gdje nije opasan za gol suparnika. To su te najčešće kritike koje mu upućujem. Protiv Slovačke je u začetku akcije koja je prethodila pogotku bio na boku, a kad je otišao u srce šesnaesterca, dobio je kvalitetnu loptu, a onda je majstorskim potezom zabio. Tome se mora još više učiti, mora držati srce šesnaesterca u napadačkim akcijama.

Posebno se sjećamo njegovih škarica...

- Zabio je dva pogotka škaricama Interu i Lokomotivi, jako je puno njegovih poteza za pamćenje. Sjetite se one asistencije protiv Viktorije iz Plzena, pa asistencije Gojaku u Koprivnici, Olmu u Plzenu... To je Bruno. Odličan je realizator, ali je za moj ukus - premalo sebičan. Treba biti sebičniji! Voli podvaliti loptu, voli dodati svom suigraču, a postoje situacije u kojima bi trebao biti sebičniji - zaključio je Bjelica.

Dnevnik.ba