Article_Top_970x250

Drama zbog 10 eura u Rimu

ravnopravnost spolova

Drama zbog 10 eura u Rimu

ruj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Organizatori Talijanskog opena, koji je završen u Rimu, žestoko su napadnuti preko društvenih mreža. Razlog je što je Simona Halep, pobjednica ženskog turnira dobila nagradu za 10 eura manju od Novaka Đokovića, šampiona u muškoj konkurenciji!

Najbolji igrač svijeta inkasirao je 205.200 eura, dok je Rumunjki pripao ček na 205.190 eura. Odmah su uslijedile reakcije u kojima se organizatori Masters turnira optuženi za diskriminaciju, prenosi N1.

Ova tema je već godinama aktualna u svijetu tenisa. Postoje krugovi, koji se zalažu da nagradni fond bude identičan za oba spola. Na Grand Slemovima ovo pravilo je već usvojeno. Ipak i dalje postoje turniri na kojima igraju i muškarci i žene, ali su pripadnici "jačeg spola" i dalje bolje plaćeni. U Rimu je razlika mizerna, ali je i to bilo dovoljno da se podigne prašina.

Prošle godine u glavnom gradu Italije, Rafael Nadal je kao šampion dobio ček na 958 tisuća eura, skoro duplo više od Karoline Pliškove, najbolje među damama. Zbog pandemije korona virusa nagradni fond je za ovo izdanje dramatično smanjen. Organizatori su skoro izjednačili nagrade, ali je deset eura razlike bilo dovoljno da budu žestoko kritizirani.

Dnevnik.ba

Tagovi: