Article_Top_970x250

Dva moćna Izraelca dovela Mourinha u Tottenham. Jednog znate, no tko je drugi?

portugalski stručnjak se vraća u englesku

Dva moćna Izraelca dovela Mourinha u Tottenham. Jednog znate, no tko je drugi?

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

U utorak poslijepodne se pojavila informacija da je Tottenham nakon pet i pol godina suradnje otpustio menadžera Mauricia Pochettina, a samo nekoliko sati kasnije njegovim nasljednikom imenovan je Jose Mourinho.

Engleski mediji otkrili su da su pregovori o dolasku portugalskog stručnjaka trajali puna tri tjedna, a započeli su nakon remija Tottenhama i Watforda 1:1. 

Predsjednik Tottenhama Daniel Levy je po završetku utakmice obavio razgovor s Pinijem Zahavijem, moćnim nogometnim agentom i njegovim velikim prijateljem koji mu je savjetovao da je vrijeme za promjenu menadžera. Naravno, savjetovao mu je da uzme Mourinha.

Nakon toga su se njih dvojica sastali više puta kako bi razgovarali, a Levy je kao kandidate imao i trenera Leipziga Juliana Nagelsmanna i trenera PSG-a Thomasa Tuchela.

Međutim, kada je tijekom prošlog tjedna obavio prvi razgovor uživo s Mourinhom, jako mu se svidio, ali je želio obaviti još nekoliko sastanaka kako bi bio siguran da se oko svega slažu.

Levyja je prvenstveno brinuo novac, kako onaj namijenjen za Mourinhovu plaću tako i onaj namijenjen za pojačanja igračkog kadra jer klub nije u situaciji u kojoj može puno ulagati.

Ipak, nekadašnji menadžer Manchester Uniteda ga je uvjerio da je zadovoljan igračkim kadrom koji Spursi trenutno imaju na raspolaganju, kao i da bi možda eventualno na ljeto doveo jedno ili dva pojačanja za umjerenu odštetu.

Portugalac je također naglasio da njemu plaća nije najbitnija prilikom odabira trenerskog angažmana jer je financijski zbrinuo svoju obitelj, što je i dokazao kada je odbio unosne ponude iz Kine i SAD-a.

Levyju se svidio način na koji Mourinho razmišlja i dogovorili su suradnju. Mediji u Engleskoj pišu da se većina igrača raduje suradnji s Mourinhom pa je očito odabir kluba bio dobar, prenosi Index.hr.

Pini Zahavi je nogometni agent, vlasnik fonda i medijske agencije koja se bavi kupovinom TV prava za prijenos sportskih događaja. Koliko je moćan, možda najbolje govori podatak da je između ostalog radio na transferu Neymara iz Barcelone u PSG za rekordnih 222 milijuna eura.

Baš kao vlasnici i čelnici Tottenhama, porijeklom je iz Izraela. Oduvijek je volio nogomet pa je tako danas 76-godišnji Zahavi u ranim dvadesetim godinama napustio fakultet i počeo raditi kao sportski novinar. Radeći taj posao, stekao je brojne veze u svijetu nogometa pa je tako polako ušao i u menadžerske vode.

Prvi transfer u kome je sudjelovao bio je prelazak Avija Cohena iz Maccabi Tel Aviva u Liverpool 1979. godine za 200 tisuća funti. Danas je pored posla agenta vlasnik investicijskog fonda koji otkupljuje mlade nogometaše širom svijeta i kasnije ih preprodaje za desetak puta veći iznos.

Zahavi se spominje i kao vlasnik APOEL-a i Mouscrona iz Belgije, iako to nikada nije potvrdio. Zahavi je blizak prijatelj vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča, kojem je također mnogo pomagao prilikom kupovine kluba, a upoznao ga je i s Mourinhom koji je kasnije postao trener u Londonu. Baš kao i sada u Tottenhamu.

Dnevnik.ba