Article_Top_970x250

Film Alete Rajič nagrađen na Festivalu u Banjoj Luci!

Početak uspješnog putovanja „Prirodnog odabira“

Film Alete Rajič nagrađen na Festivalu u Banjoj Luci!

lis 30, 2019

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Animiranom filmu u Bosni i Hercegovini dušu je nanovo udahnula mlada mostarska autorica AletaRajič.

Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banjoj Luci - „Banja Luka 2019“ , njezin je film „Prirodni odabir“ proglašen najboljim u kategoriji 2D animacije. O odabiru „Prirodnog odabira“ odlučio je  tročlani stručni žiri u sastavu Brajko Hromalić (Hrvatska) kao predsjednik, te članovi Tanja Šljivar( BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

„Prirodni odabir“ je kratki film rađen u produkciji Studio Neuma, te koprodukciji Zagreb filma, a financiran je od strane Fonda za kinematografiju BiH i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sudeći prema reakcijama publike koja ga je imala priliku vidjeti, te zanimanju koje su pokazali svjetski festivali, nagrada u Banjoj Luci mogla bi biti samo početak njegova uspješnog filmskog putovanja

Inače, nagradu banjalučkog Festivala talentirana je autorica posvetila čovjeku uz kojega je animaciju i zavoljela, nedavno preminulom velikanu domaće filmske scene Jurinku Rajiču.

„Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banjaluci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, al i mama i sestra koje su radile na filmu i koje su prisutne na dodjeli, te im ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu.

Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca” – poručila je Aleta Rajič.

Dnevnik.ba