Article_Top_970x250

FOTO Hrvatsko proljeće Središnje Bosne: Istina o Zvonku Bušiću ispričana u Uskoplju

PETO IZDANJE FESTIVALA

FOTO Hrvatsko proljeće Središnje Bosne: Istina o Zvonku Bušiću ispričana u Uskoplju

svibnja 06, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Festivalski program "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne" ovog se vikenda, nakon svečanog otvaranja u Vitezu, nastavio u G. Vakufu/Uskoplju predstavom o čovjeku koji je 32 godine proveo u zatvorima zbog hrvatstva. Priču o Bušićima uskopaljskoj su publici predstavili publicist Tihomir Dujmović promocijom knjiga i glumci Robert Kurbaša i Lucija Dujmović u kazališnom hitu "Tko je ubio Zvonka Bušića".

U Gornjem Vakufu/Uskoplju su u okviru festivalskog programa Hrvatskog proljeća Središnje Bosne održane promocije knjige Tihomira Dujmovića i predstava "Tko je ubio Zvonka Bušića" nastaloj prema Dujmovićevim tekstovima, a u režiji Roberta Kurbaše koji uz Luciju Dujmović, donosi portret Zvonka i Jullien Bušić i jednom od najvećih događaja u povijesti hrvatskog naroda.

Veliku priču  o Bušiću uskopaljskoj su publici  u predstavi "Tko je ubio Zvonka Bušića" donijeli su Robert Kurbaša, proslavljeni hrvatski glumac i mlada nada glumišta, Lucija Dujmović. Predstava nastala prema tekstovima Tihomira Dujmovića, hrvatskog novinara i publicista. 

U večeri posvećenoj Bušićima, Zvonku i Jullien, Dujmović je publici predstavio i dvije knjige: Tko je ubio Zvonka Bušića i Hrvatske novinarske tragedije 1941.-1995. godina i uvodnim izlaganjem 'uveo' publiku u teatarsku adaptaciju jedne od velikih priča i događanja iz povijesti hrvatskog naroda. Dujmović je podsjetio na niz činjenica i ekskluzivnih podataka i informacija koje su sustavno prešućivane, manipulirane i na bilo koji način fabricirane. 

"Dobar dio putnika na sudu je  svjedočio u Bušićevu korist, a rečenica koja bi trebala biti zapisana u svim redakcijama hrvatskih medija, a izrekao ju je sudac koji je osudio Bušića glasila je:'Želim reći da ni ja ni ovaj sud Bušića ne smatramo teroristom'", naglasio je Dujmović. Bušić je krajem šezdesetih godina otišao iz Hrvatske i kao emigrant u Europi upoznao buduću suprugu Julienne. Jedini zahtjev kojeg je Zvonko Bušić u otmici zrakoplova postavio bila je objava Deklaracije o položaju Hrvatske u Jugoslaviji u svjetskim medijima čiji je autor bio njegov daljnji rođak, Bruno Bušić.

"Nikad nitko nije ležao 32 godine u zatvoru zbog hrvatstva, a Bušić se borio protiv državnog terora Jugoslavije usmjerenog protiv hrvatskog naroda", rekao je Dujmović. Ugledni hrvatski publicist istaknuo je i kako je sudac koji je osudio Bušića na doživotni zatvor pisao čak 14 molbi da ga se pusti na slobodu. 

Organizator Hrvatskog proljeća Središnje Bosne je Županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH Središnja Bosna na čelu s Goranom Pejakovićem i koordinatoricama Irenom Mrnjavac i Glorijom Lujanović te partnerskim nevladinim udrugama Klik iz Travnika i KISS iz Kiseljaka. 

"Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" ove se godine održava u općinama/gradovima Županija Središnja Bosna i Zeničko-dobojske, odnosno, Vitezu, Busovači, Novom Travniku, Travniku, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Dobretićima, G.Vakufu/Uskoplju, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, Žepču i Usoru. Kroz dva mjeseca trajanja festivala Hrvatsko proljeće će publici predstaviti brojne kazališne predstave, koncerte, izložbe i književne večeri.

Projekt se održava uz potporu ŽO HDZ BIH Središnja Bosna, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH, Ministarstva financija ŽSB, predsjedatelja Sabora ŽSB, općina Kiseljak, Kreševo i Vitez, kao i HT Eroneta, Elektroprivrede HZ HB Mostar, Croatia osiguranja i Multimedia print. 

Dnevnik.ba