Article_Top_970x250

Jubilarne 'Šantićeve večeri poezije' donose bogat kulturni program

stote po redu

Jubilarne 'Šantićeve večeri poezije' donose bogat kulturni program

lis 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Jubilarne, stote po redu "Šantićeve večeri poezije" koje u Mostaru organiziraju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) "Gusle", počinju 6. listopada i trajat će do 6. studenoga kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.

U mjesec dana trajanja, manifestacija publici donosi brojne pjesničke večeri, predstave, izložbe i predstavljanje knjiga, a pored Mostara, ove godine dio sadržaja će se održavati u Banjaluci i Nevesinju. 

 - U organizacijskom odboru manifestacije sudjelovala su i prijateljska društva iz druga dva naroda, predstavnici kulturnih institucija Grada Mostara i smatram da smo napravili jedan dobar program, dostojan ovog velikog jubileja i za nas i za Grad Mostar - izjavila je na konferenciji za novinare predsjednica Organizacijskog odbora Sanja Bjelica Šagovnović.

 Istaknula je kako će manifestaciju u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru 6. listopada otvoriti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uz prisustvo brojnih visokih zvanica iz BiH i Republike Srbije te pozvala sve zainteresirane da se pridruže otvaranju.

 Poručila je kako i ovogodišnji veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Gradu Mostaru koja je, kako u proteklim stoljećima tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u tom gradu.

 - Prosvjeta i Gusle organizacijom ove manifestacije čuvaju sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika Alekse Šantića koji je bio ne samo među osnivačima tih društava nego je na starim zasadima naše kulturne i prosvjetne misli zajedno sa Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Atanasijem Šolom i drugim suvremenicima, udario suvremene temelje srpske kulture u Gradu na Neretvi - ustvrdila je Bjelica Šagovnović. 

 Šantićeve večeri poezije ujedno su mjesto susreta, suradnje i prijateljstva. Tome najbolje govori i predstojeća premijera predstave "Što te nema" koju je prema tekstu Marijane Aracki režirao Erol Kadić, a zajednički uradili SPKD Prosvjeta, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar te Banjalučko narodno pozorište Republike Srpske.

 U sklopu manifestacije bit će predstavljena i monografija "Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić", autora Radivoja Krulja koji je zajedno s autorom dokumentarne građe Zlatkom Serdarevićem na monografiji radio više od pet godina.    

 - Proveli smo jedno ozbiljno istraživanje od Sarajeva, Mostara, Beograda, uključujući razne arhive. Mislim da imamo preko 250 fusnota i to će biti monografija od oko 400 stranica. Obradili smo svaku večer od prve Šantićeve večeri koja je održana 3. siječnja 1920. godine pa do ovih zadnjih večeri, a sačuvali smo i mnoge besjede - kazao je Krulj.

 "Šantićeve večeri poezije" bit će zatvorene 6. studenoga s dodjelom Prosvjetine stipendije "Vladimir Ćorović", poetskom večeri Ljubivoja Ršumovića te otvaranjem Prosvjetine Škole srpskoj jezika, povijesti i kulture, prenosi FENA.

Dnevnik.ba