Article_Top_970x250

Juričeva 'Golotinja' predstavljena u Mostaru

kultura

Juričeva 'Golotinja' predstavljena u Mostaru

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru večeras je predstavljena zbirka poezije "Golotinja" Berislava Juriča.

Riječ je o najboljoj knjizi poezije u 2019. godini po sudu Fondacije fra Grga Martić i drugoj Juričevoj knjizi.

Jedan od predstavljača književnik Almin Kaplan kazao je kako Jurič u svojoj poeziji "razgolićuje svijet u kojem živimo i tako ga vraća na one početne postavke kada smo bili neviniji i bezazleniji".

- To radi na način kako može samo ozbiljna i važna književnost - dodao je Kaplan, prenosi Fena.

Književnik Josip Mlakić kazao je kako pjesme u Juričevoj zbirci "nisu napisane da nekoga zadive (iako se i o tome da razgovarati) već su to prvenstveno pjesme u kojima se pjesnik razgolićuje".

- Ja sam izdvojio neke stihove iz pjesama koje mogu zasebno stajati kao cjelina bez problema, što opet govori o kvaliteti pjesama. Autor koristi nekoliko književnih strategija što je zanimljivo jer postoji jedna uvriježena forma koje se drže manje-više svi oni koji pišu, ali Jurič koristi njih više - kazao je Mlakić.

Književnik Milo Jukić metaforički je opisao "Golotinju" kao "izdvojeni otok u nekom arhipelagu na Jadranskom moru koji je jasan i zaokružen, ali fin za život".

Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Tomislavgradu. Živi i radi u Mostaru. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama Šimićevih susreta 1998. i 2005. godine. Nagrađen je i za najbolji tekst objavljen u studentskom listu Sveučilišta u Mostaru Opomena.

Osnivač je i urednik gimnazijskog časopisa Marul, urednik u studentskom listu Opomena te novinar nekoliko internetskih portala. Radi kao urednik i kolumnist na portalu Bljesak.info te kao kolumnist mjesečnika Naša ognjišta i portala Al Jazeera Balkans.

Društvo novinara BiH proglasilo ga je novinarom godine u pisanim medijima za 2018. godinu.

Prije "Golotinje" objavio je nagrađenu zbirku kratkih priča "Naspavani psi laju".

Dnevnik.ba

Tagovi: