Article_Top_970x250

Miroslav Lajčak dobio titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

bivši visoki predstavnik u bih

Miroslav Lajčak dobio titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

ruj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Sveučilište u Mostaru (SUM) dodijelilo je u četvrtak titulu počasnog doktora (doctor honoris causa) Miroslavu Lajčaku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedatelju Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visokom predstavniku u BiH.

- Senat Sveučilišta u Mostaru na sjednici u Mostaru 24. studenoga 2017. godine je, prihvaćajući izvješće stručnog povjerenstva, odlučilo njegovoj ekselenciji Miroslavu Lajčaku dodijeliti titulu počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru za izniman doprinos u području znanstvenog stvaralaštva, promociji mostarskoga sveučilišta i njegovoj afirmaciji u svijetu, ali i za izniman doprinos u području pravnih i političkih znanosti, međunarodnih odnosa kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, demokracije, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti BiH, kao i potpori na njezinom Euroatlantskom putu - rekla je promotorica današnjeg laureata prof. dr. sc. Vesna Kazazić.

Rektor mostarskoga sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić rekao je kako je ta visokoškolska ustanova prepoznalo nastojanja, djelovanje i odnos Lajčaka prema BiH i njezinim stanovnicima.

- Tijekom mandata visokoga predstavnika u BiH i posebnoga izaslanika EU od 2007. do 2009. godine gospodin Lajčak je našao istinsku mjeru između kolektivnih prava tri ustavotvorna naroda i ostalih, istodobno jačajući institucije i državu BiH - kazao je rektor Tomić.

Po njegovim riječima, obavljajući dužnost visokog predstavnika Miroslav Lajčak je promovirao dijalog predstavnika tri naroda u korist svakoga čovjeka u BiH.

Lajčak je ovom prigodom zahvalio mostarskom sveučilištu na ukazanoj časti.

- Jako cijenim Sveučilište u Mostaru jer je ono dobro prepoznato među europskim sveučilištima - rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak rođen je 20. ožujka 1963. godine u Popradu, u Slovačkoj. Diplomirao je pravo na sveučilištu Comenius u Bratislavi te diplomirao na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Od 30. lipnja 2007. godine do ožujka 2009. godine bio je na dužnosti visokoga predstavnika Ujedinjenih naroda za BiH i specijalnog predstavnika EU. Za vrijeme njegova obnašanja dužnosti, BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

2009. godine postao je ministar vanjskih poslova Slovačke, a 2010. Europska služba vanjskih poslova imenovala ga je direktorom za Rusiju, Istok i Zapadni Balkan.

Od travnja 2012. godine u Vladi Slovačke obnaša dužnost zamjenika premijera.

Dnevnik.ba