Article_Top_970x250

Mostarskoj publici predstavljena knjiga 'Hadžibeg' Kemala Čopre

Centr za kulturu Mostar

Mostarskoj publici predstavljena knjiga 'Hadžibeg' Kemala Čopre

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Knjiga Kemala Čopre "Hadžibeg", napisane u duhu jezika starijih bosanskohercegovačkih generacija, predstavljanje je u srijedu mostarskoj publici u Centru za kulturu Mostar.

U knjizi sarajevski pisac Čopra svojim načinom izražavanja i pisanjem priča fiktivnog lika - starog djeda Uzeira, čuva bosanski duh, mentalitet čovjeka i podneblje iz kojeg dolazi.

Knjiga govori o običnim ljudima i obuhvaća priče inspirirane anegdotama iz mahala i ulica i svakodnevicom prosječnog građanina koji živi na ovim prostorima.

Čopra je podsjetio da je do sada objavio četiri knjige iz serijala Hadžibeg, a prva je iz tiska izašla 2015. godine.

- To su uglavnom starinske priče iz naših mahala i uvijek se povlači paralela između života prije rata i života sada. Uzeir Hadžibeg ostavlja čitatelju da sam donese zaključak i ujedno ga podsjeća na filozofiju života naših starih koji su tu filozofiju prenosili s koljena na koljeno - izjavio je Čopra uoči predstavljanja knjige.

Kemal Čopra rođen je 1962. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost na Filozofskom fakultetu. Ljubav prema pisanju zapostavio je sve do pojave interneta kada se aktivno vraća pisanju kao osnivač, urednik i autor mnogih web portala.

Centar za kulturu Mostar i Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bili su organizatori mostarske promocije knjige.

Dnevnik.ba

Tagovi: