Article_Top_970x250

Muftija Dedović: Udružimo različitosti, neka one budu prednost

bajramska poruka

Muftija Dedović: Udružimo različitosti, neka one budu prednost

lip 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Dnevni avaz

Od velikog su značaja blagodati koje je svakom vjerniku ponaosob donio mubarek mjesec ramazan

Središnja manifestacija i klanjanje Bajram-namaza za područje Mostarskog muftijstva održani su jutros u Stocu. 

U prepunoj džamiji bajramsku hutbu je održao i bajram-namaz predvodio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Na ovaj način u ovom mubarek bajramskom jutru naglašeni su značaj i uloga Sultan-Selimove (Careve) džamije u proteklih pet stotina godina njenog postojanja. Klanjanje bajram-namaza samo je jedan u nizu kulturno-vjerskih događaja kojima će Islamska zajednica obilježiti ovaj značajan jubilej, piše Avaz.

 - Ta povijest obvezuje, podsjeća i motivira nas da budemo ustrajni u čuvanju emaneta vjere, grada, tradicije i naših običaja. Podsjećamo da je 1519. godine izgrađena ova džamija, da služi muslimanima kao rasadnik islamske vjere, prosvjete, pismenosti i kulture. Riječ je o pet stotina godina institucionalnog tumačenja islama u ovome gradu - naglasio je muftija Dedović.

Poručio je da čuvamo to, jer time čuvamo red i poredak među nama i u našoj zajednici.

-  Učvrstimo naše džemate. Poštujmo red, prihvatajmo jedni druge. Ne razilazimo se. Prevazilazimo podjele po bilo kojoj osnovi među nama. Nas ovdje zajednička sudbina života obavezuje da budemo posvećeni jednome cilju. Taj cilj je da budemo zreo politički narod koji svoju sudbinu drži u svojim rukama. Zato je važno da iskazujemo sve oblike međusobne solidarnosti, zajedništva i razumijevanja - rekao je muftija.

Na tom putu, primijetio je muftija, od velikog su značaja blagodati koje je svakom vjerniku ponaosob donio mubarek mjesec ramazan kao svojevrsni oblik tjelesnog i duhovnog pročišćenja, koji je ljude oslobađao od stega opore svakodnevnice i opterećenja života.

- Bili smo posvećeni sebi i pravim istinskim vrijednostima vjere i morala. Zaoukupljala nas je misao da činimo što više dobročinstva, da govorimo lijepo s ljudima, da lijepo mislimo o ljudima, da se što više družimo i otvaramo jedni prema drugima i jedni druge ispomažemo. Time smo nadilazili podozrenja, podjele i ružnu klimu nepovjerenja i sve prisutniju udaljavanja među nama  - kazao je.

Istaknuvši da su bosanskohercegovačkom društvu potrebne promjene u okruženju koje sve više ne mari za prave vrijednosti, krši Božije propise i svodi vjeru na formalizam, muftija je pozvao okupljene vjernike da istrajavaju na istini i dobroti.

 - To iziskuje napor i žrtvu i nije lako izboriti se sa svim kušnjama u okruženju koje ne promovira prave moralne vrijednosti. Ali, naš put je jasan - rekao je. On se osvrnuo i na bitnost njegovanja ljubavi prema rodnom zavičaju i kućnom pragu - naglasio je.

Na kraju je kazao kako su svima u Bosni I Hercegovini potrebni mir, sigurnost, ljubav i poštovanje čovjeku.

- Svi ljudi i narodi ove zemlje trebaju biti okupljeni oko tih vrijednosti. Dominacija jednih nad drugima, segregacija i isključivost ne mogu biti koncepti na kojima se gradi ova, od pamtivijeka, slobodna i po različitostima prepoznatljiva evropska zemlja. Udružimo te različitosti, nekA one budu prednost. Ima u njima dovoljno snage i mudrosti da ova zemlja i ovo naše bosanskohercegovačko društvo krenu naprijed. Svima je to u interesu - u bajramskoj hutbi održanoj u Stocu poručio je muftija Dedović. 

Dnevnik.ba

Tagovi: