Article_Top_970x250

Na Čepu posvećena obnovljena crkva i proslavljen patron sv. Nikole Tavelića

busovača

Na Čepu posvećena obnovljena crkva i proslavljen patron sv. Nikole Tavelića

stu 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U subotu, 9. studenog 2019. u župi Busovača, posvećena je obnovljena filijalna crkva Sv. Nikole Tavelića na Čepu. Tom prigodom, Svetu misu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prenosi Nedjelja.ba.

Na samom početku, župnik župe Sv. Ante Padovanskog fra Zoran Jaković zahvalio se svim darovateljima, a napose dragome Bogu. „Danas je posebno radostan i svečan dan za cijelu župnu zajednicu, a na osobit način za ovu malu povratničku zajednicu na Čepu, jer smo tijekom prošle i ove godine napravili veliki posao, uložili puno vremena, truda i napora kako bismo kompletno obnovili ovu crkvu i doživjeli da zablista u punom sjaju“, istaknuo je župnik. Naglasio je kako je uz potpuno obnovljen i ljepši izgled, još važnije da je ova građevina mjesto okupljanja žive crkve, prenosi KTA.

Na dolasku se zahvalio ministrantima, pjevačima, bogoslovima, svim svećenicima, dekanu fra Zoranu Vukoviću, definitoru provincije i provincijalovom izaslaniku fra Nikici Vujici.

Kardinal Puljić je u svojoj propovijedi istaknuo kako treba shvatiti veličinu i ljepotu posvete crkve, te kako tu vjernik treba prepoznati sebe kao dijete Božje. „Mi dolazimo u dom Gospodnji, da nas Bog udomi, te da prihvatimo njegovu riječ i Njegovo tijelo. U središtu doma Božjega je žrtvenik, oltar. On ima više značenja, oltar znači žrtvenik, stol Gospodnji, jer tu blagujemo tijelo i krv Kristovu. Oltar zapravo simbolizira Krista, jer Krist je taj žrvtenik koji se na križu žrtvovao“, istaknuo je.

Na dan proslave patrona, u nedjelju 10. studenog, svečano vanjsko Misno slavlje predvodio je gvardijan fojničkog samostana fra Mirko Majdandžić. „Glavno pitanje koje bismo mogli sebi danas postaviti jest pitanje života svakoga od nas, nema veze što radimo, pitanje hoću li kad dovršim ovaj dio svog života moći kazati da sam taj život proživio smisleno, da je taj život imao smisla“, rekao je propovjednik. Kazao je kako Bog vjernike i njihova imena uvezati sa svojim imenom, da njihovo ime bude uvezano s njegovim, budući je on život, vječnost, ljubav, onda da i život vjernika preuzima te osobine.

Nakon Svete mise domaćini Čepa i okolnih mjesta pripremili su druženje, te su uz glazbu ostali okupljeni oko crkve.

Dnevnik.ba

Tagovi: