Article_Top_970x250

Na spomen obilježju “Rije” obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu

1944.-2019.

Na spomen obilježju “Rije” obilježena godišnjica stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu

lis 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Večernji list BiH

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-HB Novi Travnik, predstavnici vlasti, politike i Oružanih snaga BiH, kao i brojni građani, procesijom od župne crkve, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na lokalitetu Rije-Rankovići odali su počast stradalim hrvatskim vojnicima i civilima koje su 1944. godine pogubili partizani, prenosi centralna.ba

Otada je današnji datum znan kao travnička tragedija, a spomen-obilježje u Rijama, u Župi Svetog Josipa Rankovići, jedino je registrirano spomen-obilježje ubijenim hrvatskim civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata u BiH.

Prema nekim procjenama, više od 300 Hrvata dovedeno je i svirepo ubijeno na lokalitetu Rije, te zatrpano u šest masovnih grobnica koje još uvijek nisu istražene.
Osim toga, procjene govore da je na području Travnika, Novog Travnika i Viteza u tom stravičnom zločinu u samo tri dana ubijeno i više od tri tisuće zarobljenih i ranjenih hrvatskih vojnika, civila, bolesnika u travničkoj bolnici, a i nemali broj travničkih Muslimana.

Po mnogim tvrdnjama povjesničara, Travnik je u Drugom svjetskom ratu bio najveće hrvatsko stratište u BiH.

Svetu misu predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij.

Dnevnik.ba