Article_Top_970x250

Najstariji neriješeni sudski predmet u BiH datira iz 1966. godine

ostavinska rasprava

Najstariji neriješeni sudski predmet u BiH datira iz 1966. godine

kol 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

"Četiri najstarija predmeta u pravosuđu imaju inicijalne dokumente iz 1966., 1967., 1978. i 1979. godine. U sva četiri slučaja u pitanju su ostavinski predmeti..:"

Najstariji neriješeni sudski predmet u BiH evidentiran je u Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu, a riječ je o postupku koji je pokrenut davne 1966. godine. Radi se o ostavinskom predmetu, piše Klix.ba.

Za Glas Srpske iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, a na osnovi podataka iz Sustava za automatsko upravljanje sudskim predmetima, potvrđeno je da je riječ o postupku uređenja imovinskih odnosa - raspravljanja zaostavštine, gdje sud treba utvrditi tko su nasljednici umrlog, načiniti njegovu zaostavštinu i utvrditi koja prava pripadaju nasljednicima.

Ovaj predmet pokrenut je još 1966. godine, a za njega je u ožujku 2019. godine stranka u postupku dostavila zahtjev za dopunsko rješenje.

"Ovaj ostavinski predmet je, prema dostupnim informacijama, bio završen prije uspostavljanja elektronske evidencije o sudskim predmetima, dakle i prije 2010. godine, ali je 2019. godine stranka podnijela zahtjev za podjelu dodatno pronađene imovine", istaknuli su u VSTV-u BiH, uz napomenu da iz elektronske evidencije nisu dostupni detaljniji podaci o predmetu.

Podaci pokazuju da je i u još nekoliko starih predmeta tema zaostavština.

"Četiri najstarija predmeta u pravosuđu imaju inicijalne dokumente iz 1966., 1967., 1978. i 1979. godine. U sva četiri slučaja u pitanju su ostavinski predmeti koji se odnose na uređenje imovinskih odnosa, odnosno raspravljanje zaostavštine. Konkretna četiri predmeta su ranije bila u statusu završen, ali su stranke u međuvremenu dostavile prijedloge za raspravljanje naknadno pronađene imovine, pri čemu su ponovno aktivirane radnje po navedenim predmetima", pojasnili su.

Sudovi u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu od početka godine, a zaključno s 30. lipnjem, riješili su 83.104 najstarija predmeta od 168.973, koliko je bilo predviđeno.

Dnevnik.ba