Article_Top_970x250

Obilježena 28. obljetnica brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ Sarajevo

1992.-2020.

Obilježena 28. obljetnica brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ Sarajevo

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sarajevske županije koja okuplja osam županijskih, gradskih i općinskih udruga HVO-a, među kojima su i četiri temeljne Udruge HVO-a; dragovoljaca i veterana, obitelji poginulih i nestalih branitelja, HVIDR-e te Udruga nositelja ratnih odličja, danas je u Sarajevu organizirala obilježavanje 28. obljetnice osnutka Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ Sarajevo.

U spomen na poginule pripadnike ove brigade položeni su vijenci kod križa na groblju Sveti Josip, a potom je u crkvi na Marijin Dvoru služena misa zadušnica koju je predvodio don Anto Ćosić . Bivšim pripadnicima brigade i predstavnicima Udruga HVO-a pridružili su se i brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na svim razinama vlasti, kao i premijer Županije Sarajevo Mario Nenadić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, izaslanstvo županijskog ministarstva branitelja te veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, priopćeno je iz Koordinacije.   

Po podacima Koordinacije županijskih udruga, kroz Brigadu HVO „Kralj Tvrtko“ Sarajevo prošlo je 5.600 pripadnika. Njih 102 su poginula braneći Sarajevo, a više od 350 pripadnika brigade je ranjeno. 

Uz odavanje počasti poginulim pripadnicima Brigade „Kralj Tvrtko“, bivši pripadnici i predstavnici Koordinacije županijskih udruga odali su počast i nedavno preminulom Zdenku Markoviću, predsjedniku prve Udruge HVO osnovane u glavnom gradu BiH.

Dnevnik.ba