Article_Top_970x250

Obilježena 28. obljetnica operacije Čagalj Hrvatskog vijeća obrane

oslobađanje vojarne "stanislav baja kraljević"

Obilježena 28. obljetnica operacije Čagalj Hrvatskog vijeća obrane

lip 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: sirokibrijeg.ba

Ispred spomen obilježja Stanislav Baja Kraljević i Mijo Babić u krugu vojarne “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru , a u okviru manifestacije “Lipanjske zore 1992.- 2020.”, danas je svečano obilježena 28. obljetnica od oslobađanja spomenute vojarne, izvještava sirokibrijeg.ba.

Tog je 11. lipnja Kažnjenička bojna uz potporu topništva TRD „Širokobrijeških slavuja“, sukladno djelujući s ostalim postrojbama HVO-a, na lijevom boku s četvrtom bojnom Tihomir Mišić i petom Ilićkom bojnom, a na desnom boku s Poskok bojnom, šestom bojnom Kruševo, drugom bojnom Široki Brijeg i devetom bojnom Rodoč-Jasenica i snagama u potpori, 3. bojnom Široki Brijeg, uz istovremeno djelovanje dragovoljaca 4.gardijske brigade HV na pravcu Kruševo-Baćevići-Buna, ovladala je Orlovcem, presjekla cestu Kruševo-Miljkovići-Varda-Mostar, zauzela kasarnu JNA heliodrom, vojnu industriju SOKO i ovladala avijatičarskim mostom te Aluminijskim kombinatom.

Sustavom domina pali su Orlovac, Hum i Helidrom. Četnici i JNA se nisu zaustavili do Nevesinja. Hrvatsko je vijeće obrane donijelo slobodu našem puku, Hercegovini i gradu Mostaru. Slobode se uvijek skupo plaćaju. Tako je i ova plaćene životima silnih vitezova HVO-a Stanislava Baje Kraljevića i Mije Babića, te ranjavanjem Vite Ćorića koji je umro početkom veljače ove godine. Njihovi su životi, njihova je žrtva, njihova je krv u temelju toj pobjedi i izborenoj slobodi. Zar se to smije zaboraviti?!, rekao je u svome govoru general zbora Stanko Sopta.

Toga 11. lipnja stradali su Stanislav Baja Kraljević i Mijo Babić. Njihova imena uklesana su sa stosedamdesetoricom suboraca u kapelu sv. Ivana Krstitelja gdje je služena sv. misa za sve poginule pripadnike HVO-a. 

Dnevnik.ba