Article_Top_970x250

Održan koncert uoči proslave 130. obljetnice sarajevske katedrale

katedrala srca isusova

Održan koncert uoči proslave 130. obljetnice sarajevske katedrale

ruj 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u subotu, uoči svečane proslave 130. posvete ove prvostolnice, upriličen je svečani koncert Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Riječi dobrodošlice svima nazočnima uputio je rektor katedrale mons. Ante Meštrović

-Večerašnjim koncertom, kao i trodnevnom proslavom, zahvaljujemo dobrom Bogu za 130 godina katedrale kao i njezinu graditelju nadbiskupu Josipu Stadleru, projektantu pl. Josipu Vancašu i svima koji su na katedrali radili koji su ju kroz proteklo razdoblje obnavljali, čuvali, posjećivali u njoj Boga slavili i molili- kazao je mons. Meštrović.

Po njegovim riječima, ovo harmonično arhitektonsko djelo izgrađeno u stilu nove gotike, skladno iznutra i izvana, biser kulture i umjetnosti s kraja 19. stoljeća, vjerski je i nacionalni ponos katoličkih vjernika, ne samo u Sarajevu, a vjerujem i svim ljudima kako u glavnom Gradu tako i državi BiH.

On je ovom prigodom posebno pozdravio: vrhbosanskog pomoćnog biskupa mons. dr. Peru Sudara, delegaciju partnerske biskupije Limburg na čelu s mons. Günhterom Geisom, Kaptol vrhbosanski, sve svećenike, časne sestre raznih redova, veleposlanika RH u BiH  Ivana Sabolića, predstavnike akademske zajednice Sveučilišta u Sarajevu na čelu s rektorom, kao i  predstavnike Općine Starog Grada, Grada Sarajeva, Sarajevske županije, te federalnih institucija kao i djelatnike na raznim područjima kulture i obrazovanja.

 Maestro Stanušić odsvirao je pojedine skladbe za orgulje, a Katedralni mješoviti zbor otpjevao je višeglasne skladbe prema sljedećem programu: - Chaconne g-mol (Louis Couperin), Tu es Petrus op. 19 (Michael Haller) ,  O Filii et Filliae - iz oratorija „Christus“ (Franz Liszt),  Ave Maria (Marko Stanušić), Herzlich tut mich verlangen (J. S. Bach, BWV 727), Pred tobom padam nice (J. S. Bach),  Adoramus (NN. 16. st.), Tebi pjevam (Sedlak-Komarevski), Gabriel's Oboe - iz filma „Misija“ (Ennio Morricone) itd.

Nakon koncerta generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić uputio je riječi zahvale u ime Vinka kard. Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, koji u Mostaru sudjeluje na 50. obljetnici svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog“  

Mons. Ćosić se zahvalio i članovima Stolnog kaptola vrhbosanskog, koji su preuzeli organizaciju ove znakovite obljetnice, kao i svima onima koji su im u tome pomogli, piše kta.

Dnevnik.ba