Article_Top_970x250

Oštra rasprava o položaju Hrvata u Srbiji

saborski odbor za hrvate izvan domovine

Oštra rasprava o položaju Hrvata u Srbiji

ožu 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HRT

Položaj hrvatske manjine u europskim zemljama bila je tema sjednice saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine.

Na njoj su predstavnici Hrvata iznijeli probleme s kojima se suočavaju kao nacionalna manjina, a rasprava se zaoštrila kada je na red došao položaj Hrvata u Srbiji.

- Hrvati nisu priznati kao nacionalna manjina ponajprije u Republici Sloveniji, potom u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, rekao je Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH.

Državni tajnik za Hrvate izvan Hrvatske rekao je da se 2016. za pomoć Hrvatima izdvajalo 3 milijuna, a danas se izdvaja 7 milijuna kuna.

- Želim naglasiti kako u našemu radu posebnu važnost pridajemo mladima i obrazovanju, smatramo kako je potrebno poticati razmjene učenika i studenata, njihove posjete domovini te razvijati nove programe za mlade, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Raspravu je uzburkala analiza položaja Hrvata u Srbiji.

- Petnaest godina Republika Srbija ne primjenjuje institut zajamčenih mandata, što obesmišljava bilo kakva naša nastojanja uvelike kada je u pitanju naša politička participacija u donošenju odluka, istaknuo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov.

Hrvatska ta prava poštuje pa se mostovac Miro Bulj pita gdje je tu reciprocitet.

- Gdje je tu zaštita hrvatskih interesa nacionalnih manjina u drugim državama, u ovome slučaju Republici Srbiji? Nema ga. Hrvatska država je ovdje zakazala.

Zaključak sjednice je da će se izneseni problemi početi rješavati kako bi do sljedeće sjednice bio vidljiv pomak u ostvarivanju prava Hrvata kao nacionalne manjine u 12 europskih dražava, prenosi HRT.

Dnevnik.ba