Article_Top_970x250

Počeo Kongres SDA: Biraju predsjednika i potpredsjednike stranke, usvojit će i Programsku deklaraciju

1.340 delegata bira novo vodstvo

Počeo Kongres SDA: Biraju predsjednika i potpredsjednike stranke, usvojit će i Programsku deklaraciju

ruj 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Klix.ba

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine otvoren je sedmi Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojem će 1.340 delegata imati priliku izabrati novog predsjednika, potpredsjednike te članove Glavnog, Etičkog i Nadzornog odbora SDA.

Radom Kongresa SDA rukovodit će Radno predsjedništvo koje se sastoji od predsjedavajućeg, dva zamjenika predsjedavajućeg i određenog broja članova, a čiji je sastav predložio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Delegatima će uvodni izvještaj o svemu onome što je SDA uradila u proteklom periodu, odnosno od prošlog Kongresa SDA koji je održan 2015. godine, podnijeti Izetbegović. Kongresu SDA prisustvuje i veliki broj ambasadora stranih zemalja.

Od ranije je poznato da je aktualni predsjednik SDA jedini kandidat za predsjednika stranke s obzirom na to da je dobio nominaciju od svih organizacija unutar SDA. stranke u BiH.

Na listi kandidata za potpredsjednike SDA nalazi se 15 imena od kojih će samo devet osoba biti izabrano za potpredsjednike. Na listi za potpredsjednike nalaze se Melika Mahmutbegović, Alma Čolo, Aida Obuća, Senija Bubić, Adil Osmanović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Refik Lendo, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Amir Fazlić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Na poziciji potpredsjednice stranke morat će se nalaziti i jedna žena, a najveće šanse za izbor imaju aktualna potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo.

Danas će biti usvojen Prijedlog Statuta SDA, Programska deklaracija kojom će se definirati politička pozicija i politika SDA u narednom periodu, ali i devet rezolucija među kojima je posebno zanimljiva Rezolucija o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu u kojoj piše da "novi ustav Republike Bosne i Hercegovine treba da u središte pozicionira građanina kao pojedinca i omogući mu ostvarivanje političkih i drugih prava u skladu s međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je najavio kako nakon Kongresa SDA namjerava započeti proces reformiranja stranke, prije svega podmlađivanjem kadra, ali i otvaranja SDA svim etničkim grupama u našoj zemlji.

Dnevnik.ba