Article_Top_970x250

Pogledajte kako je riješen problem stupa na cesti

tuzla

Pogledajte kako je riješen problem stupa na cesti

srp 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Problem sporedne protupožarne ceste u krugu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Solina u Tuzli koji je pogrešnom izgradnjom stup električne energije pozicionirao na sredinu jednog prometnog traka riješen je njegovim sužavanjem.

Cesta je sada uža za jedan prometni trak, a intervencije na izmještanju elektroenergetskog objekta nisu vršene. Trenutačna širina ceste dovoljna je za prolazak vatrogasnog vozila u slučaju izbijanja požara u unutrašnjosti stambenih objekata, piše klix.ba.

Krajem travnja ove godine zgrada socijalnog stanovanja u naselju Solina u Tuzli došla je u žižu javnosti zbog nesvakidašnjeg prizora. Naime, izvođač radova napravio je odstupanje od prvobitnog projekta, izgradivši sporednu protupožarnu cestu.

Shodno tome, stup električne energije koji je na toj lokaciji postavljen prije više od 30 godina našao se na sredini jednog prometnog traka, a nakon što su se fotografije pojavile u javnosti reagirali su iz Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Tada su naveli da izvođač radova nije trebao asfaltirati protupožarnu cestu dužine od 40 metara, sve dok Elektrodistribucija ne izmjesti visokonaponski stup. Iz tuzlanske Elektrodistribucije se tada doznalo da izvođač radova njima nije uputio nikakav zahtjev za izmještanje, a to se nije dogodilo ni u narednom periodu.

Umjesto izmještanja stuba, izvođač radova se odlučio za jednostavniju opciju, a to je sužavanje sporednog protupožarnog puta i to za jedan prometni trak. Radovi na ovom pothvatu još uvijek traju.

Foto: Klix.ba

Dnevnik.ba