Article_Top_970x250

​Pokušao prodati dječji crtež za 2,3 milijuna dolara

rusija

​Pokušao prodati dječji crtež za 2,3 milijuna dolara

sij 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Društvene mreže

Muškarac iz Rusije dospio je na sve naslovnice novina u ovoj zemlji nakon što je pokušao prodati crtež koji je nacrtao kao dječak, a za koji je tražio 140 milijuna rubalja, odnosno 2,3 milijuna dolara.

Vladimir Mkrčjan, novinar koji ima 41 godinu, postavio je svoj crtež iz djetinjstva na rusku web stranicu Avito u ponedjeljak i ubrzo postao viralna vijest širom zemlje jer je za svoj rad tražio 140 milijuna rubalja.

On kao autor smatrao je da ovaj rad vrijedi dvostruko više jer prikazuje realnost sovjetske ere viđenu kroz oči djeteta koje ima šest godina.

"Kada sam crtao ovaj crtež, bio sam jako malen i bilo je to u vrijeme Sovjetskog Saveza. U mom crtežu se ogleda sva realnost koja je dolazila do nas putem televizijskih ekrana, ali i knjiga. U tom periodu vrlo me zanimala tematika građanskih ratova", rekao je Vladimir.

Rad naziva "Vojnik Crvene armije na konju" Vladimir je otkrio nedavno kada je sortirao svoje stare stvari, a na ideju da proda crtež za ogromno bogatstvo došla je nakon što je, kako kaže, shvatio što ovaj crtež zaista predstavlja.

"Stavio sam svoju dušu u ovaj rad, kao što znate ruka umjetnika je vođena od strane Boga", rekao je Vladimir medijima u Rusiji.

Mediji su s podsmijehom dočekali ovu izjavu, međutim bilo je i onih koji su željeli pomoći umjetniku tako što će pronaći potencijalnog kupca crteža. Ipak, spomen ideje o mogućnosti pregovora o cijeni umjetnik je dočekao s uvredom.

"Cijena je zaista nevjerojatna. Ovo je jeftino za ovakvo umjetničko djelo kakav je moj crtež", rekao je Vladimir i dodao da crtež prodaje po nižoj cijeni jer mu je trenutno potreban novac.

"Čak i za mene, osobu koja je nacrtala ovaj crtež, prikaz konja je zaista impresivan i djeluje kao direktan pogled u dušu", rekao je umjetnik u pokušaju da opravda cijenu svog rada.

Kritičari su istaknuli da je ovo možda samo patetični pokušaj da se privuče pažnja javnosti na bezvrijedan rad, ali isto tako dodaju da danas živimo u vremenu kada je obična banana zalijepljena trakom za bijeli zid prodana za 120.000 dolara, tako da je sve moguće, prenose Nezavisne novine.

Dnevnik.ba