Article_Top_970x250

Predstava 'Gnijezdo' HNK Mostar trijumfirala na festivalu u Banjoj Luci

nove nagrade

Predstava 'Gnijezdo' HNK Mostar trijumfirala na festivalu u Banjoj Luci

lis 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Predstava "Gnijezdo" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru trijumfirala je na Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" u Banjoj Luci gdje je osvojila tri velike nagrade.

Stručni žiri jednoglasno je ocijenio "Gnijezdo" najboljom predstavom u cjelini, a i publika ju je proglasila najboljom. Osim te dvije nagrade, Jelena Kordić Kuret proglašena je najboljom glumicom festivala.

Stručni žiri je obrazložio kako je "Gnijezdo" najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Zapleta i predstava koja je učinila ono što rijetko čine kazališne predstave - angažirala sva osjetila.

"Od trenutka kada je publiku na ulazu u dvoranu dočekao miris kave i rakije, pa do prepoznavanja naših obiteljskih matrica koje su bez tipične kazališne rampe ponuđene publici na tacnama zajedno s pravom juhom i kolačima. Inspirirani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim obiteljskim odnosima kakve svaka obitelj na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih obiteljskih kuća", navodi se u žirijevom obrazloženju.

Dodaje se kako je ansambl, uz malo suza i melankolije, dosta kvalitetnog smijeha i glazbe, načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom - temu odnosa prema obiteljskom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar obitelji koje taj odnos nosi.

Redateljica predstave Marina Petković Liker izrazila je zadovoljstvo što je na ovom festivalu predstavu prepoznala i publika i žiri.

"Važnost publike i njezina pozicija u kazalištu u mom radu je izuzetno važna i zato mi je važan način na koji se do publike dopire. Isto tako mi je drago da je i žiri prepoznao rad i kvalitetu predstave te je ocijenio najboljom", kazala je Petković Liker.

Istaknula je kako scenografija, radnja, odnos s publikom, zajedno čine ovu predstavu jakom, ali je ansambl taj koji svake sekunde mora biti prisutan i oni se jedino u svom zajedništvu mogu glumački ostvariti.

Napomenula je da je predstava nastala iz jake potrebe da se komunicira sa svijetom u kojem i za koji nastaje te su ove nagrade potvrda koliko vrijedi dalje ulagati u kazalište i u način na koji HNK uspostavlja vezu s publikom i svijetom u kojem živi.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja naglasio je kako ta kazališna kuća već nekoliko sezona ide u dobrom smjeru, a to potvrđuju upravo ovakva priznanja.

"Sustavan i kvalitetan rad vodi i do ovakve valorizacije. Naravno, nagrade nisu jedini pokazatelj, ali jesu kruna rada na jednoj predstavi, nešto što nas veoma raduje i daje zadovoljstvo", poručio je Vukoja.

Jeleni Kordić Kuret ova nagrada predstavlja iznimnu čast i najvažnije joj je što sve više publike gleda ovu predstavu.

"Drago mi je da su publika i žiri prepoznali iskrenost i istinitost 'Gnijezda' i jako sam zahvalna na svim priznanjima koje je naša predstava dobila na ovom festivalu. Svima čestitam", kazala je.

Na festivalu, u organizaciji Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banja Luke, osim HNK Mostar nastupili su i zagrebački "Kerempuh" s predstavom "Elling" autora Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, beogradski Atelje 212 s kazališnim komadom Staše Bajac "Ovaj će biti drugačiji" u režiji Đurđe Tešić te Centar za kulturu Svilajnac s "Padom" Branislave Ilić u režiji Kokana Mladenovića.

Inače, "Gnijezdo" je proglašeno i najboljom predstavom u cjelini na 3. međunarodnom teatarskom festivalu "Dani Jurislava Korenića" u organizaciji sarajevskog Kamernog teatra 55, priopćio je HNK Mostar

Dnevnik.ba