Article_Top_970x250

Predstava o hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću

mostar

Predstava o hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću

lis 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je za godišnjicu rođenja fra Didaka Buntića 9. listopada, dokumentarno-glazbeni pastoral ''Didak – svjetlost Hercegovin'' koji je napisao fra Šimun Šito Ćorić, a u režiji Ivana Lea Leme.

Fra Didak Buntić je obilježio razdoblje kada je Hercegovini bilo izuzetno teško. Prvi svjetski rat nije odnosio živote samo na ratištima, već je obični puk umirao od gladi i bolesti. Hercegovina je posebno bila pogođena glađu pa se pokrenula akcija spašavanja djece predvođena fra Didakom u kojoj se pretpostavlja da je spašeno 24.000 djece, od toga oko 5 – 6 tisuća pravoslavne i oko 300 muslimanske djece. Svi oni su prevezeni u Slavoniju, priopćeno je iz HNK Mostar.

''Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u svom daljnjem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, odnosno mektebe jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jeste njegova stvarna veličina. On jeste bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali je život posvetio nadasve hercegovačkom puku kojemu je služio do kraja života'' rekao je Robert Pehar koji sudjeluje u ovom pastoralu o fra Didaku.

Dodao je kako ne treba zaboravit kako je Didak u tom vremenu inzistirao da ženska djeca idu u školu te da žene moraju biti pismene.

''Majka mora biti prvi učitelj svoga poroda pa nitko ne može to nadomjestiti'', govorio je i za to se zalagao.

 Adaptaciju i dramaturgiju sačinio je Dragan Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor TatarevIć, a autor videa Slaven Marinčić.

U ovome pastoralu, osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas ''posudio'' i Nedžad Maksumić.

Koproducent ovog projekta je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo (HKUD) ''Didak'' iz župe Gradnići, a repriza će u HNK Mostar biti početkom studenoga, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba