Article_Top_970x250

Predstavljen napredak projekta Južne interkonekcije BiH – Hrvatska

bruxelles

Predstavljen napredak projekta Južne interkonekcije BiH – Hrvatska

lis 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: HMS

BH-Gas je u suradnji s hrvatskim partnerom kompanijom Plinacro u Bruxellesu, u okviru CESEC incijative povezivanja plinskih mreža središnje i jugoistočne Europe, predstavio napredak u razvoju projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik s odvojkom za Mostar.

Sastanak je organizirala Europska komisija (DG Energy), a nazočili su predstavnici kompanija i nadležnih tijela zemalja članica CESEC inicijative. U ime BH-Gasa sastanku je nazočio direktor Jasmin Salkić.

Za hrvatsku stranu projekta izrađen je idejni projekt, te su isposlovane okolišna i lokacijska dozvola.

Za bh. stranu su osigurana grant sredstva, te je u tijeku izrada idejnog projekta, dok će izrada studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš i društvo započeti u studenom ove godine.

Na osnovu te dokumentacije, za bh. stranu projekta bi se osigurala urbanistička suglasnost u listopadu 2020. godine, nakon čega slijedi izrada ostale projektne dokumentacije i izgradnja.

CESEC inicijativa je pokrenuta 2015. godine, a njeni sudionici su Europska unija, te Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Srbija, Albanija, Grčka, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Slovenija i Slovačka.

Na ovaj način, Vlada Federacije BiH i BH-Gas kao kompanija u njenom vlasništvu provode intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta Južne interkonekcije, sada i uz podršku međunarodnih incijativa, projekata i institucija koji imaju za cilj povezivanje plinske mreže zemalja regije, a sve u cilju povećanja sigurnosti opskrbe, priopćeno je iz BH-Gasa.

Dnevnik.ba

Tagovi: