Article_Top_970x250

Preminuo Jose Cutilero, čovjek koji je vjerovao da samo trodijelna BiH može uspjeti

tvorac mirovnog plana za bih

Preminuo Jose Cutilero, čovjek koji je vjerovao da samo trodijelna BiH može uspjeti

svibnja 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu BiH ili BiH iz tri djela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodijelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", rekao je tada Cutilero.

Danas je u 86. godini preminuo Jose Cutilero, portugalski diplomata koji je bio izaslanik UN za ljudska prava u zemljama bivše SFRJ, a čiji je mirovni plan za BiH mogao izvući BiH iz krvavog rata.

Javnost je o njegovoj smrti obavijestila njegova supruga.

Cutilero je, zajedno sa lordom Peterom Carringtonom 1992. godine predložio mirovni plan za rješavanje krize u Bosni i Hercegovini poznat kao “Cutilerov plan”.

U Haagu je svjedičio na suđenju Ratku Mladiću kao i Radovanu Karadžiću.

Na suđenjima je svjedočio kako da je u proljeće 1992. godine lider muslimana u BiH Alija Izetbegović prvo prihvatio, a zatim, pod utjecajem SAD, odbio principe preuređenja BiH i da je prava tragedija što tada nije postignut mir.

"Uspoređujući kartu koja je bila utvrđena na osnovu tih principa 18. ožujka 1992. godine i mape koja je dio Dejtonskog sporazuma iz studenog 1995. godine pokazuje da je, nakon tri i pol godine rata, rezultat bio gotovo isti. Nebrojeni životi mogli su biti sačuvani", rekao je tada Cutilero.

Cutilero, koji je tada svjedočio po obvezujućem nalogu suda potvrdio kako je u ožujku 1992. godine predstavnici sve tri nacionalne zajednice prihvatili principe uređenja BiH sa tri konstitutivne jedinice unutar tadašnjih granica.

"Nakon usvajanja ustavnih principa, Srbi su željeli dalje pregovore o podjeli teritorije, a Muslimani su počeli odugovlačiti. Nedugo pošto su strane prihvatile principe, do mene je počelo dopirati da se Alija Izetbegović javno odriče svog pristanka u izjavama muslimanskim medijima. Tadašnja vlada BiH službeno je odbacila principe u lipnju 1992. godine", podsjetio je Cutilero.

On je podvukao da za vrijeme pregovora nije vjerovao Izetbegoviću koji je, kako je naglasio, "usprkos srdačnom maniru lagao i bio varljiv".

"Da budem pravičan, Izetbegović i njegovi savjetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od dobronamjernih čimbenika spolja koji su mislili da sve znaju najbolje", rekao je Cutilero, aludirajući na ulogu SAD.

Cutilero je potvrdio da je točno i da je lidera Srba Radovana Karadžića upozorio da će sporazum biti moguć samo ako ga prihvate sve tri strane i "sve etnički očišćenje teritorije budu vraćene u stanje prije rata".

Cutilero je naglasio da "Muslimani nisu željeli podjelu BiH, Srbi nisu željeli BiH uopće, već da ostanu sa Srbijom, a Hrvati su htjeli da pripadaju Hrvatskoj", ali da su pregovorima došli do načelnog rješenja o "tripartitnoj BiH" sličnog onom postignutom u Daytonu, nakon tri i pol godine rata i nebrojenih žrtava.

"Pitanje je bilo - možemo li imati unitarnu BiH ili BiH iz tri djela. Moje uvjerenje je bilo da samo trodijelna Bosna može uspjeti, što je potvrdio i Dejtonski sporazum", rekao je na jednom od svjedočenja Cutilero.

Dnevnik.ba

Tagovi: