Article_Top_970x250

Prosvjedi ne jenjavaju, u okolici Washingtona rasporedili vojsku

masovni neredi

Prosvjedi ne jenjavaju, u okolici Washingtona rasporedili vojsku

lip 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Podsjetimo, Donald Trump je ranije rekao da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede

Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolici Washingtona i u stanju su "pojačane pripravnosti", objavio je u srijedu Pentagon nakon što su nastavljeni prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu. 

"Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Washingtonu D.C.", priopćio je glasnogovornik Pentagona Jonathan Rath Hoffman. 

Kaže da su vojnici u "stanju pojačane pripravnosti".

Nastavljeni su prosvjedi protiv policijske brutalnosti i sustavnog rasizma u SAD-u pokrenuti zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji za primjenom veće sile. 

Republikanski predsjednik zaprijetio je ranije da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede.

Bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da ubojstvo Georgea Floyda odražava "šokantan neuspjeh" borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika.

Bush, čija izjava pokazuje da se njegovo stajalište razlikuje od onoga predsjednika Donalda Trumpa - iako nije spomenuo njegovo ime, smatra da je odmak od američkih vrijednosti potaknuo prosvjede širom zemlje.

"Jedini način da vidimo sami sebe u pravom svijetlu je slušanjem glasova mnogih povrijeđenih i onih koji tuguju", poručio je bivši republikanski predsjednik Bush.

"Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike ili kako ona postaje bolje mjesto", dodao je.

Okidač velikih prosvjeda širom zemlje, koji traju više od tjedan dana, bila je smrt nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja.

Policajac je, dok su trojica kolega stajala sa strane, koljenom gnječio vrat preminulog Floyda više od osam minuta, dok je Floyd bespomoćno tražio da prestane jer ne može disati.

Prosvjedi su u mnogim mjestima obilježeni nasiljem, pljačkom i vandalizmom, a američki predsjednik traži od guvernera i gradonačelnika oštriji pristup prema prosvjednicima, koje naziva pogrdnim imenima, te je poručio kako razmatra raspoređivanje vojske.

"New York su preuzeli pljačkaši, lupeži, radikalna ljevica i sve druge vrste bijednog života i ološa", napisao je jučer na Twitteru Donald Trump.

Bush je kazao da su on i njegova žena Laura bili uznemireni "brutalnim gušenjem".

Floydov slučaj postavlja pitanja s kojima se moramo suočiti, kazao je Bush.

“To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh", poručio je Bush koji je bio predsjednik od 2001. do 2009..

“Ova tragedija, u nizu drugih sličnih tragedija, postavlja jako zakašnjelo pitanje: kako ćemo okončati sistemski rasizam u našem društvu?", dodao je Bush, piše Hina.

Dnevnik.ba