Article_Top_970x250

Putin prijetio Europi: Ako poželim, za dva dana imat ću trupe u šest vaših glavnih gradova

u jeku sukoba oko krima

Putin prijetio Europi: Ako poželim, za dva dana imat ću trupe u šest vaših glavnih gradova

svibnja 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Istog tjedna kada je to rekao, Ukrajina je ratificirala sporazum o pridruživanju s EU, čime je ta zemlja stavljena na put eventualnog članstvu u EU.

Ruski predsjednik je u jeku sukoba sa zapadom zbog aneksije Krima prijetio i slanjem vojske u zemlje Europske unije, otkrivaju njemački mediji.

Vladimir Putin poslao je trupe u Krim 2014. godine, aneksirajući regiju koja pripada Ukrajini, a taj potez su osudili zapadni lideri. To je naljutilo Ukrajinu - zemlju koja od tada trpi velike unutarnjeg sukobe - što je dovelo do povećane napetosti u istočnoj Europi.

Prema njemačkom listu Süddeutsche Zeitung, Putin je navodno rekao tadašnjem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku: "Ako poželim, za dva dana mogao bih imati ruske trupe ne samo u Kijevu, već i u Rigi, Vilniusu, Talinnu, Varšavi i Bukureštu."

To bi bilo prvi put da je Putin razgovarao o ideji da ruske trupe budu u nekoj državi članici EU ili NATO-a. Upozorenje da bi mogao poslati ruske trupe u prijestolnice Latvije, Litvanije, Estonije, Poljske i Rumunjske prijetilo bi izazivanjem rata sa zemljama NATO-a koje su članom pet sporazuma obvezne pomoći ako je neka od njih napadnuta.

Putinova navodna prijetnja ima sličnosti s primjedbama koje je izrekao Jose Manuelu Barrosu, bivšem predsjedniku Europske komisije, u kojima je upozorio: "Ako poželim, mogu zauzeti Kijev za dva tjedna."

Istog tjedna kada je to rekao, Ukrajina je ratificirala sporazum o pridruživanju s EU, čime je ta zemlja stavljena na put eventualnog članstvu u EU. To je bio ishod koji je ruski predsjednik Putin želio izbjeći jer mu je cilj povećati utjecaj Moskve u bivšim republikama Sovjetskog Saveza.

Dnevnik.ba