Article_Top_970x250

SAD uvode sankcije protiv čelnice Hong Konga

marioneta kineske komunističke partije

SAD uvode sankcije protiv čelnice Hong Konga

kol 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Administracija predsjednika Donalda Trumpa uvest će u petak sankcije protiv izvršne direktorice Hong Konga Carrie Lam i drugih kineskih dužnosnika, prenosi Bloomberg, izražavajući nezadovoljstvo Sjedinjenih Država zbog nedavnog uvođenja novog zakona Hong Kongu.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Kine svakodnevno rastu, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da se odlučno protivi izvršnim odredbama kojim je Trump u petak najavio da će zabraniti američke transakcije s kineskim vlasnicima aplikacija WeChat i TikTok, prenosi Fena.

Prije nekoliko tjedana, Nacionalni narodni kongres Kine usvojio je Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti sadrži zabranu aktivnosti koje imaju za cilj rušenje centralne kineske vlade, pozivanje na pobunu, izdaju države, terorizam i aktivnosti koje su prijetnja po nacionalnu sigurnost.

Stupio je na snagu bez potrebe za odobrenjem lokalnog parlamenta Hong Konga.

Taj zakon, kojem se suprotstavljaju opozicija iz Hong Konga i zapadne zemlje, omogućava procesuiranje novinara, gospodarstvenika te aktivista koji se predstavljaju kao "izdajnici države".

Dnevnik.ba

Tagovi: