Article_Top_970x250

Sarajevo: Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

sud bih

Sarajevo: Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

kol 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Sud BiH

U Državnom sudu ovog tjedna planiran je početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.

Stević se tereti da je tijekom 2014. preko graničnog prijelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici stoji da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

''U okviru navedene jedinice je zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja rujna 2014. godine'', navodi se u optužnici.

Iako je Sud BiH protiv njega početkom travnja potvrdio optužnicu, Stević je krivnju za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom srpnja ove godine.

Idućeg tjedna u Sudu BiH treba početi suđenje Ibri Ćufuroviću koji se tereti za organiziranje terorističke skupine, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH. 

Ćufurovića optužnica tereti da je 21. travnja 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritorij Sirije gdje se pridružio strukturama takozvane Islamske države (ISIL).

''Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. travnja 2019., gdje je zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici Bate Commandos, koja je kasnije promijenila ime u Al Aksa'', stoji u optužnici protiv Ćufurovića.

Ćufurović je u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bijega nakon što je u travnju ove godine izručen kao prva osoba nakon pada ISIL-a, a za njim je u prosincu 2015. bila raspisana međunarodna tjeralica.

Dnevnik.ba