Article_Top_970x250

Širenje na tržište EU nikad lakše uz virtualne alate poslovanja

promo

Širenje na tržište EU nikad lakše uz virtualne alate poslovanja

svibnja 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Već duže vrijeme svjedočimo porastu popularnosti virtualnih ureda, posebno u Covid 19 situaciji, kada su se mnogi poslovi prebacili na ovakav način funkcioniranja. Shvatili smo da ne moramo nužno biti fizički u uredu da bi posao bio obavljen. Prednosti modernih načina poslovanja treba koristiti, a posebno mogu biti značajne poduzetnicima koji posluju u Bosni i Hercegovini, a htjeli bi svoj biznis proširiti i na strana tržišta. Najbliže i najveće je svakako tržište Europske unije.

Iako Bosna i Hercegovina još uvijek nije članica EU, ne znači da se poduzetnici ne mogu lako i učinkovito probiti na njezino tržište.

Na koji način je to najlakše i najpovoljnije rekao nam je Matija Fontana, vlasnik Virtual Office Croatia, tvrtke koja već niz godina olakšava stranim poduzetnicima proširenje na nova tržišta:

“Da bi taj proces bio još lakši i povoljniji osmislili smo Virtual branch office, jedinstvenu uslugu ne samo na europskom tržištu, nego i na širem međunarodnom području. Riječ je o virtualnoj podružnici koja odgovara na potrebe stranih trgovačkih društava kako bi s lakoćom mogli pokrenuti svoje poslovanje u Europskoj uniji”, istaknuo je te dodao kako širenje na nova tržišta i pokretanje poslovanja na novom teritoriju predstavljaju izazov svakoj tvrtki koja se odluči na takav potez.

“Iako osnivanje podružnice nije komplicirana stvar za napraviti, puno se toga mora uzeti u obzir kako bi se poštovali svi zakoni i propisi za njihovo djelovanje. Strane tvrtke mogu obavljati svoju djelatnost na području EU-a ako: osnuju trgovačko društvo u jednoj od članica EU-a pod istim uvjetima kao i domaća europska trgovačka društva ili ako osnuju podružnicu”, objasnio je.

Što znači osnovati podružnicu tvrtke u drugoj državi?

Podružnice općenito funkcioniraju tako da one nisu pravne osobe, već njihova prava i obveze preuzima osnivač. Djeluju pod svojom tvrtkom i pritom trebaju navesti svoje sjedište i sjedište osnivača.

Podružnica može djelovati jedino ako ima predstavnika sa prebivalištem u EU. Osim toga mora imati ured u kojem će obavljati svoju djelatnost, u okviru kojeg mora imati zaposlenog tajnika ili tajnicu. Troškovi takvog vođenja ureda, ako se tome još pridodaju režije, uredski namještaj i opremu, kreću se od 4000 EUR mjesečno. Pritom se ne smije zaboraviti da podružnice moraju voditi poslovne knjige, što od njih zahtijevaju porezni propisi i računovodstveni standardi.

Prikaz minimalnih operativnih troškova Virtual Branch Office-a i Branch Office-a.

“S obzirom na to da su troškovi otvaranja podružnice ili osnivanja tvrtke u drugoj državi našim klijentima bila otegotna okolnost, osmislili smo rješenje kako ćemo te troškove višestruko smanjiti. Sada mogu obaviti sve jednostavno i lako, na jednom mjestu, mogu imati potpunu podršku prilikom širenja svog poslovanja, operativan ured koji može krenuti s radom odmah, povoljnu cijenu cjelokupnih troškova proširenja na novo tržište te ne trebaju brinuti oko pronalaženja uredskog prostora, zaposlenika i svega vezanog za to. Sve to mi radimo za njih,” objašnjava Matija Fontana.

Potpuna podrška podrazumijeva to da im na raspolaganju stoji tim stručnjaka na različitim područjima kao što su: usluge poslovnog savjetovanja i organizacije poslovanja, project management, marketing, uredska administracija, tržište nekretnina i sl.

“Širenje na nova tržišta nikad nije bilo lakše uz virtualni ured koji vam pruža jednostavno poslovanje i minimalne troškove. Na jednom mjestu možete dobiti sve što je potrebno kako bi se u roku od nekoliko dana krenulo s poslovanjem. Pozivamo sve poduzetnike iz Bosne i Hercegovine koji se žele informirati o poslovanju na tržištu EU da nam se s povjerenjem obrate, rado ćemo pomoći. Ako čekate pravi trenutak i da vam se sve okolnosti poklope da krenete u nešto novo, to se neće nikada dogoditi, svaki trenutak je pravi. Zadovoljstvo nam je maksimalno vam olakšati širenje na tržište EU i ostvarivanje vaših poslovnih ambicija”, zaključio je.

Dnevnik.ba

Tagovi: