Article_Top_970x250

Stipe Božić predstavio monografiju “San o Everestu”

posušje

Stipe Božić predstavio monografiju “San o Everestu”

velj 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Mnogobrojna publika u petak je u Posušju bila na predstavljanju monografije proslavljenog hrvatskog, ali i svjetskog alpinsta Stipe Božića, prvog Hrvata koji je još 1979. godine zakoračio na najviši vrh svijeta, Mount Everest.

Upravo taj prvi pohod na Mount Everest i sve što je njega i ekspediciju s kojom je išao pratilo na više od dva mjeseca dugoj ekspediciji je sinoć predstavio posuškoj publici.

“San o Everestu“ naslov je njegove monografije u kojoj je kroz mnoštvo fotografija i tekstova opisao ovaj pothvat, a koja je u Posušju rasprodana do zadnjeg primjerka.

Čini se da su ljudi čuli i shvatili priču, da su uživali u priči, iako priča nije jednostavna. Nije ni vesela bila, jer je bilo dosta nesreća. Mislim da će potaknuti mlade da pođu u planine i da uživaju u visinama, kazao je Stipe Božić.

40 godina je ovdje obuhvaćeno. Tri su Everesta iza mene. Ovo je priča o jednom životu, jer nema tu ništa korisno s klasičnog stajališta. Ostaje ovdje jedno veliko bogatstvo i jedna velika priča, barem u mojim prsima koje valja podijeliti s drugima. Važno je život živjeti sretno, živjeti svoje snove, dijeliti ih s drugima, a meni se čini da se to u planinama može najbolje, kazao je Božić.

Imao sam sreću da su ti izazovi bili ispred mene, da sam upao u ekipu koja je bila najbolja na svijetu. Imao sam sreću da sam bio sretan biti prvi Hrvat koji se popeo na Mount Everest, dva puta s dvije različite strane na taj vrh, imao sam sreću biti prvi koji se popeo na najviše vrhove svih sedam kontinenata, prvi sam Hrvat na sjevernom polu… Čini mi se da nisam mlađima ostavio puno prostora da budu u prvi, ali ipak ima još na tisuće vrhova koji su još uvijek neosvojeni i koji čekaju, kazao je Božić, prenosi Radio Posušje.

Knjiga, odnosno monografija, izdana je povodom 40. obljetnice Božićevog penjanja na krov svijeta. 1979. godine Stipe je bio prvi je Hrvat kojem je uspjelo popeti se na Everest. U knjizi je opisan i put na Everest 1996. godine kada se dogodila velika tragedija po kojoj je snimljen i film. Također u knjizi je velik broj Stipinih članaka iz Slobodne Dalmacije koji su se tada jako dobro čitali, kao i tekstova ostalih sudionika tadašnje ekspedicije.

Koliko je uspon na najviši vrh svijeta opasan govori i malo poznata činjenica da je daleko više alpinista poginulo pri usponu na najviši vrh svijeta, Mount Everest, nego što ih se popelo na sam vrh. Alpinistu Stipi Božić to je pošlo za rukom čak dva puta, sve je zabilježio kamerom i fotoaparatom te, kako je istaknuo, svoj san dug 40 godina sažeo u knjigu pod nazivom “San o Everestu”.

Dnevnik.ba