Article_Top_970x250

Sutra obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH

Sutra obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne

kol 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Sutra se obilježava 27. obljetnica utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne.

U Grudama, mjestu utemeljenja, pripremljen je plan obilježavanja, stoji u pismu koje potpisuje grudski načelnik Ljubo Grizelj.

Sadržaj protokola: 

– 19 sati – Polaganje cvijeća na grob predsjednika HR HB mr. Mate Bobana

– Jedinstveni vijenac za sve delegacije (lenta HNS BiH),

– Svijeća za svako izaslanstvo koje prijavi sudjelovanje,

– Trubač u organizaciji Općine,

– Molitva svećenika.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH)

Herceg Bosna je i danas simbol slobode hrvatskoga naroda u BiH.

Dnevnik.ba