Article_Top_970x250

Svečano obilježen početak nove akademske godine na Sveučilištu u Mostaru

za studente prve godine

Svečano obilježen početak nove akademske godine na Sveučilištu u Mostaru

ruj 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Početak nove akademske 2019./2020. godine za studente prve godine preddiplomskih studija svih fakulteta Sveučilišta u Mostaru svečano je obilježen u ponedjeljak u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Dobrodošlicu u sveučilišnu obitelj i puno uspjeha u studiranju poželio je rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić i pritom naglasio kako je obrazovanje ne samo potrebno nego i od presudne važnosti te kako se samo s velikom voljom mogu ostvariti i svi veliki snovi.

 - Živimo u vremenu u kojem obrazovanje i znanost igraju odlučujuću ulogu i to ne samo u oblastima znanja i obrazovanja nego i u gospodarstvu, odnosima među ljudima, mijenjajući u isti mah egzistenciju i intelektualni život čovječanstva - kazao je rektor Tomić.

 Iako svjesni svih nepravdi u društvu, Tomić je novim studentima poručio kako su ipak izabrali pravi put, onaj koji umjesto u beznađe vodi u nadu, umjesto u neznanje vodi k znanju i onaj koji ih umjesto u siromaštvo vodi u bolji život. 

 Na svečanosti se obratio i v.d. predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru Ivo Čarapina i ukazao na trenutno dosta teško stanje za mlade ljude koji se nalaze pred brojnim izazovima, posebice svoje budućnosti.

 - Mladi koji su odlučili danas studirati na Sveučilištu u Mostaru donijeli su odluku da žele ostati u BiH i svom gradu i oni zaslužuju dobiti sva ona prava koja im pripadaju kao studentima, a posebno zaslužuju da kada završe studije dobiju radno mjesto u svojoj zemlji kako ne bi morali iz nje odlaziti - kazao je Čarapina.    

 Sveučilište u Mostaru na kojem studira oko 12 tisuća studenata, jedino je javno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Broji 10 fakulteta, jednu akademiju, 9 instituta, sveučilišnu knjižnicu i studentski centar. 

Inače, trenutno nije poznat točan broj upisanih studenata u novu akademsku 2019./2020. godinu jer, kako napominju iz Sveučilišta, ti podatci još uvijek nisu obrađeni, prenosi FENA.

Dnevnik.ba