Article_Top_970x250

Tajfun Jebi u Japanu usmrtio najmanje devet ljudi

više stotina ozlijeđenih

Tajfun Jebi u Japanu usmrtio najmanje devet ljudi

ruj 05, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Twitter

Snažan tajfun Jebi ubio je najmanje devet ljudi u zapadnom Japanu dok je njih oko 340 ranjeno, izvijestila je državna televizija NHK, prenosi HINA.

Jebi, što na korejskom znači lasta, kratko je vrijeme bio supertajfun i najsnažnija oluja koja je u posljednjih 25 godina pogodila Japan. To je posljednja od vremenskih nepogoda koje su ovog ljeta pogodile tu zemlju, nakon snažnih kiša, klizišta, poplava i toplinskog vala koji je odnio stotine života.

220 kilometara na sat

Tajfun, čiji su snažni vjetrovi na mahove mjestimično dosezali gotovo 220 kilometara na sat, oštetio je velik broj imovine, uključujući i zračnu luku Kansai u Osaki koja će u srijedu ostati zatvorena. Područje Osake bilo je najteže pogođeno snažnom olujom što je rezultiralo velikim brojem oštećenih zgrada i krovova, polomljenog drveća, srušenih dizalica te oštećenih vozila.

Zračna luka Kansai, koja je izgrađena na umjetnom otoku, bila je poplavljena i zatvorena, a u njoj je ostalo tri tisuće putnika i nekoliko stotina zaposlenih jer je u most koji je povezuje s kopnom udario tanker. 
Putnici su, prema izjavama danim NHK televiziji, proveli noć na terminalima, bez struje ili klimatizacije.

U srijedu ujutro zrakoplovni su ih dužnosnici brzim brodovima počeli prevoziti do obližnje zračne luke Kobe, budući da se zračna luka Kansai nije mogla ponovno otvoriti.

Više od milijun domaćinstava bilo je u Osaki i okolnim područjima bez struje, a otkazan je i velik broj letova te nekoliko željezničkih linija.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250