Article_Top_970x250

Telefonski poziv ga šokirao: ‘Reći ću ti gdje je čovjek koji te ustrijelio prije 46 godina!‘

filmska priča

Telefonski poziv ga šokirao: ‘Reći ću ti gdje je čovjek koji te ustrijelio prije 46 godina!‘

kol 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: Youtube

"Volio bih sjesti i razgovarati s njim. On će možda htjeti razgovarati, a možda i neće. Tko zna."

Muškarac koji je 1974. godine pobjegao iz zatvora u Coloradu pronađen je u Espanoli u Novom Meksiku gdje je živio pod drugim imenom i prezimenom, piše The Guardian. Za pronalazak 77-godišnjeg Luisa Archuleta, koji je poznati i kao Larry Pusateri, zaslužan je policajac kojeg je ustrijelio prije par desetljeća.

Archuleta je u Espanoli živio pod imenom Ramon Montoya 40-ak godina, navodi se u priopćenju FBI-a. On je, naime, 1971. godine optužen da je u Denveru ustrijelio policajca Darila Cinquantu koji ga je zaustavio i tražio ga osobnu.

Kad je Cinquanta pokušao provjeriti ima li Archuleta oružja, došlo je do svađe, a Cinquanta je ustrijeljen. Porota je 1973. godine donijela odluku prema kojoj je Archuleta proglašen krivim te je završio u zatvoru iz kojeg je kasnije pobjegao. 

Cinquanta, koji je u međuvremenu otišao u mirovinu i pokrenuo privatnu istražiteljsku tvrtku, nije odustao od potrage za Archuletom. - Dobio sam telefonski poziv i ta osoba mi je rekla 'reći ću ti gdje se nalazi čovjek koji te ustrijelio'. Bio sam, naravno, skeptičan.

46 godina kasnije praktički iz vedra neba dobijem telefonski poziv, a osoba mi daje svoju adresu i pseudonim, te još činjenica koje mi ništa nisu značile - kazao je Cinquanta.

Savezni sud u Coloradu izdao je novu tjeralicu koja se odnosi na bijeg iz zatvora, a Archuleta nakon toga pada u ruke policije u malenom gradu koji se nalazi 32 kilometra sjeverno od Santa Fea.

Michael Schneider, specijalni agent FBI-a u Denveru, rekao je da bi "uhićenje trebalo poslati jasnu poruku kriminalcima: FBI će vas pronaći, bez obzira koliko mu vremena treba i koliko ćete daleko pobjeći, jer će vas pravda stići".

Cinquanta se nada da će posjetiti Archuleta kad ga smjeste u zatvor u Coloradu, piše The Guardian.

- Volio bih sjesti i razgovarati s njim. On će možda htjeti razgovarati, a možda i neće. Tko zna - kazao je Cinquanta.

Dnevnik.ba