Article_Top_970x250

U Drvaru obilježen dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

za poginule hrvatske branitelje

U Drvaru obilježen dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

srp 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Po završetku misnog slavlja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule hrvatske branitelje.

Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije obilježen je u subotu u Drvaru. Molitveni skup održan je u privremenom bogoslužnom prostoru župe sv. Josipa, a svetu misu predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, uz koncelebraciju banjolučkog biskupa mons. Franje Komarice i većeg broja svećenika. 

U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima mons. Pezzuto istaknuo je kako je temeljna vrijednost kršćanskog života upravo svjedočanstvo, te da svakim danom kršćanin svojim životom treba svjedočiti ono u što vjeruje. 

"Poruka koju želim uputiti danas svima vama jest da poput vaših i naših mučenika svatko od nas mora svjedočiti Krista. Ne na isti način, raznolikost svjedočanstva ne ovisi od tvoga i moga izbora, već odgovor trebamo tražiti u Onome s kojim smo se poistovjetili u svome životu", poručio je mons. Pezzuto.

Po završetku misnog slavlja, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomen križa za poginule hrvatske branitelje.  Danu molitvenog sjećanja nazočilo je izaslanstvo Vlade HBŽ-a, predvođeno predsjednikom Vlade Ivanom Jozićem. 

Od 2001. "Dan drvarskih mučenika" obilježava se svakog 27. srpnja u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji 27. srpnja 1941. godine, po povratku s hodočašća iz Knina, ubijen zajedno sa skupinom svojih vjernika. 

Odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice 2008. godine komemoracija mijenja ime i od tada se na današnji datum obilježava Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: