Article_Top_970x250

U Ružićima kod Gruda počinje "Raštikijada 2019"

sedmo izdanje

U Ružićima kod Gruda počinje "Raštikijada 2019"

lis 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PR

Sedmo izdanje jedinstvene manifestacije “Raštikijada 2019” održava će se danas na Agroturizmu Marića gaj u Ružićima kod Gruda.

Manifestacija je spoj natjecanja u pripremi jela od raštike i prezentacije kulture života u Hercegovini, a cilj je da se raštika nakon godina zaborava i zapostavljanja vrati na jelovnike restorana i obiteljske stolove.

Natjecanje se održava u dvije kategorije. Prva je tradicionalna hercegovačka raštika koja se skuha s mesom, svježim ili suhim, dok je druga kategorija inovativna jela.

Od raštike se mogu raditi predjela, glavna jela, napici te deserti. U drugoj kategoriji su također uključena i internacionalna jela od raštike koja se u svakoj regiji ili državi priprema na poseban način.

Raštikijada je prilika da se na jednom mjestu okupe svi ljubitelji ovog skoro zaboravljenoga jela te da se razmjene najbolji recepti i iskustva.

U sklopu manifestacije bit će priređen i bogat zabavni program uz tamburaše i kulturno umjetnička društva.

Kao i svake godine do sada, nagrađuje se i najšarmantnija ekipa. Osim toga, organizatori nagrađuju i ekipu s najboljim štandom, a nagradu će zaslužit ekipa koja se bude isticala uređenjem, prezentacijom i gastro ponudom na svom štandu.

Program počinje u 12 sati prijavom sudionika, od 15 sati na redu je početak kuhanja, a za 16 sati najavljeno je otvaranje Raštikijade za posjetitelje, nakon čega slijedi završetak kuhanja i početak ocjenjivanja jela. Proglašenje pobjednika planirano je u 19 sati.

Dnevnik.ba