Article_Top_970x250

U Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo

srbija

U Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo

lis 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U prisustvu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedatelja i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, danas je u Sremskoj Rači položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo.

Autoput Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju financirati Turska, gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin - Sremska Rača - Bijeljina te Požega - Kotroman, granica Srbije sa BiH.

Dionica Sremska Rača - Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega - Užice - Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrijednost izgradnje obje dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde eura, od čega je oko 220 milijuna eura vrijednost dionice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 milijuna eura dionica Požega - Kotroman, prenosi Anadolija.

Drugi pravac, Požega - Užice - Kotroman, granica Srbije i BiH, dužine oko 60 kilometara, sa koridorom 11 u Srbiji povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se Pojatama poveže sa koridorom 10.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin - Sremska Rača, počeli su krajem augusta ove godine.

Predsjednik Turske Erdogan i srbijanski predsjednik Vučić, pred više tisuća građana službeno su otvorili niz projekata koje su realizirali turski investitori te Turska agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA). Tako je danas putem video linka upriličeno otvaranje šest tvornica, turskih investicija u Srbiji, te položen kamen temeljac za sedmu.

Upriličeno je i otvaranje Ramske tvrđave čiju je obnovu financirala TIKA, te obnovljena džamija Sultan Valide u Sjenici. Upriličeno je i TIKA-inog projekta obnove zgrade suda u Novom Pazaru. Svečano je obilježen i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar - Tutin.

Tijekom svečane ceremonije otvaranja projekata prikazan je film o turskim investicijama i projektima realiziranim u Srbiji.

Dnevnik.ba

Tagovi: