Article_Top_970x250

U Travniku akcija 'Skratimo medicinske liste čekanja i produžimo život'

ulična akcija

U Travniku akcija 'Skratimo medicinske liste čekanja i produžimo život'

stu 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ulična akcija "Skratimo medicinske liste čekanja i produžimo život" bit će održana u četvrtak u Travniku, a cilj joj je upozoriti na to da duge liste čekanja na pojedine medicinske usluge u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) ugrožavaju zdravlje te financijski iscrpljuju građane.

Organizatorica ulične akcije, zastupnica u Skupštini SBŽ-a Ljubinka Atanasijević pozvala je građane da se pridruže skupu u Travniku, podsjetivši da je prošlo više od pet mjeseci otkako je sa skupštinske govornice pokušala inicirati promjene koje bi dovele do skraćivanja listi čekanja.

- Moja inicijativa je bila jednostavna: sklopiti ugovor između Zavoda za zdravstveno osiguranje (ZZO) Srednjobosanskog kantona i privatnih zdravstvenih ustanova za pružanje medicinskih usluga na koje se dugo čeka. Prošlo je više od pet mjeseci od inicijative, a nitko se nije još oglasio. Pozivam Vas da u našoj "čekaonici" napišete Ministarstvu zdravstva, ZZO-u, bolnicama i domovima zdravlja, što mislite o ovome - navela je Atanasijević u pozivu građanima.

Istaknula je da je dodatni problem pacijenata nemogućnost uvida u liste čekanja koje, kako je kazala, u medicinskim ustanovama u SBŽ-u nisu javno objavljene.

Ulična akcija bit će održana u četvrtak od 11 do 13 sati na gradskom trgu u Travniku, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

Tagovi: