Article_Top_970x250

Večeras padaju zvijezde: Donosimo upute kako dobiti najbolje fotke meteora

suze sv. lovre

Večeras padaju zvijezde: Donosimo upute kako dobiti najbolje fotke meteora

kol 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Božan Štambuk

Ako nas posluži vrijeme, i večeras ćemo vidjeti Suze sv. Lovre, odnosno kišu meteora.

Hrvatski fotograf Božan Štambuk vlasnik je nekih od najboljih fotografija ovog fenomena, a svoje znanje je odlučio podijeliti sa svima koji će večeras imati vedro nebo i gledati zvijezde.

Ovi savjeti su namijenjeni prvenstveno onima koji koriste DSLR fotoaparate te onima s boljim kompaktnim kamerama i mobitelima s mogućnosti ručnog podešavanja.

PROVJERI PROGNOZU

Naoblaka znatno smanjuje vidljivost čak i najsjajnijih meteora, provjeri meteorološke radare prije odlaska na snimanje.

PRONAĐI TAMNO NEBO

Udalji se od izvora svjetlosnog onečišćenja (gradovi, osvijetljene ceste, …) koje otežava promatranje meteora i sjajem narušava tvoju fotografiju. Dozvoli si dvadesetak minuta da ti se oči priviknu na mrak, smanji svjetlinu monitora tvog fotoaparata i mobitela (ako možeš, uključi i filter plavog svjetla). Ove godine će mjesec malo kvariti promatranje nakon što izađe oko 00:30.

KORISTI ŠIROKO-KUTNI OBJEKTIV

Za razliku od kometa, fotografiranje kiše meteora preporučujem sa široko-kutnim objektivima s kojima ćeš obuhvatiti veći dio neba te tako si povećati šanse da snimiš meteore.

PRIČVRSTI STATIV

Provjeri je li ti aparat sigurno pričvršćen na stativu te da je stativ stabilan. Uvijek možeš nešto pričvrstiti na noge od stativa za dodatnu stabilnost.

KAKO KADRIRATI

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, dok je njihov radijant (prividna ishodišna točka) na sjeveroistoku. Ne preporučujem kadriranje prema radijantu, naročito zbog Mjeseca, već bilo gdje drugdje, osobno preferiram sjever.

POSTAVKE FOTOAPARATA

Ova stavka ovisi o tvojoj opremi. Ovo su postavke koje ja najčešće koristim, kreni od njih pa prilagodi svojoj opremi i ideji.
ISO: 1600-3200
Ekspozicija: 20-30 sekundi
Otvor blende: što veći (najmanji F broj)

KORISTI DALJINSKI OKIDAČ ILI UGRAĐENI TIMER

Namjesti daljinski okidač (intervalometar) ili timer u postavkama da okida sa što manjim razmakom između fotografija. Uz stativ, tako se aparat manje trese, a tebi omogućava bezbrižno promatranje kiše meteora.

POST-PRODUKCIJA

Tema koja je previše opširna za jedan blog te ću o njoj kasnije pisati. Ukratko, većina fotografija kiše meteora koje vidiš su kompoziti od višestrukih ekspozicija spojenih “Blend mode: lighten” tehnikom u Photoshopu kako bi se prikazali brojni meteori u jednom kadru.

PRAKTIČNI SAVJETI

Slojevito se obuci i ponesi sjedalicu, ležaljku, prostirku… što ti je draže. Nemoj “kišu” meteora doslovno shvatiti, dozvoli si bar sat vremena promatranja.

Dnevnik.ba