Article_Top_970x250

Velika zapljena: Švercali 84 milijuna tableta ‘džihad droge’ iz Islamske države

VRIJEDNA MILIJARDU EURA

Velika zapljena: Švercali 84 milijuna tableta ‘džihad droge’ iz Islamske države

srp 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Za vrijeme lockdowna tijekom epidemije koronavirusa praktički skroz je zaustavljena proizvodnja i distribucija sintetičkih droga u Europi, pa su se kriminalne skupine okrenule proizvođačima u Siriji.

Policija u Italiji zaplijenila je 15 tona amfetamina, točnije 84 milijuna tableta ‘džihad droge’ Captagon, za koju kažu da su ih proizveli ISIL-ovci u Siriji. Policija je pratila tri sumnjiva kontejnera u luci Salerno na jugu Italije, a vrijednost zaplijenjene droge je milijardu eura. Ističu da je to najveća zapljena droge na svijetu.

Tablete su na sebi imale otisak loga Captagon, koja je inače poznata kao droga koju su koristili teroristi Islamske države.

- Znate da je Islamska država veliki dio svojih terorističkih aktivnosti financirala proizvodnjom i prodajom sintetičkih droga, koju su mahom proizvodili u Siriji. Sirija je zadnjih godina postala jedna od vodećih država po proizvodnji amfetamina - izjavili su u talijanskoj policiji.

Islamska država masovno koristi sintetičke droge na svim teritorijima na kojima je bila utjecajna i tamo gdje još uvijek ima utjecaja, a policija vjeruje da je ova pošiljka bila namijenjena za europsko tržište i europske kriminalne skupine.

Policija ističe tezu da je za vrijeme lockdowna tijekom epidemije korona virusa praktički skroz zaustavljena proizvodnja i distribucija sintetičkih droga u Europi, pa su se kriminalne skupine okrenule proizvođačima u Siriji, gdje proizvodnja amfetamina ne samo da nije stala, već konstantno raste.

Captagon je inače poznati stimulans na Bliskom istoku, a vojnici Islamske države redovito su ga konzumirale. Na vrhuncu kalifata Captagon se proizvodio u Istočnoj Europi, uglavnom u Češkoj i Bugarskoj.  Zovu je i droga za super-ratnike, smatra se da podiže borbenost, pa se tako pričalo kako se u SIL-ovce morao sasusti cijeli spremnik metaka da padnu na pod. Kurdi su govorili da svaki ISIL-ovac u džepu nosi na desetke tableta Captagon.

- To je sredstvo koje u pravilu koriste agresivne, osvajačke vojske, kad u vojniku treba 'ubiti' savjest, izbrisati granicu osjećaja zla - objasnio je svojedobno za Express Slavko Sakoman.

Captagon je dakle sintetička droga kojoj je baza amfetamin, a spada u grupu psihostimulatora središnjeg živčanog sustava. Stvorena je početkom šezdesetih godina u svrhu liječenja ADHD-a. Danas se dovodi u vezu sa terorizmom. Naime, u više navrata se izvijestilo kako su ISIL-ovci najveći potrošači captagona, kod poginulih terorista nalazili su im pune džepove captagona koji ih satima drži na nogama, ali ih pretvara i u pomahnitale krvoloke.

U obliku koji se posljednjih godina koristio captagon, prema brojnim izvorima, “dizajniran” je u jednom laboratoriju NATO-a u Sofiji u Bugarskoj još 2011. godine, a među prvima su njezine učinke koristili pobunjenici u Libiji prilikom svrgavanja pukovnika Gadafija. 

Prije par godina je u privatno mlažnjaku saudijskog princa Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziza otkriveno čak dvije tone captagona, koje su vrlo vjerojatno bile namijenjene prodaji u Islamskoj državi, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba