Article_Top_970x250

Vlč. Ivan Grgić ubijen je s 50 hitaca u 31. godini života

molitva za banjolučke svećenike

Vlč. Ivan Grgić ubijen je s 50 hitaca u 31. godini života

srp 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Večernji list BiH

Nakon što je završeno 78. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 14. srpnja 2020. u Banjoj Luci, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, i nadbiskup koadjutor vrhbosanski, mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK BiH, u pratnji generalnog tajnika BK BiH, mons. Ive Tomaševića, i banjolučkog svećenika vlč. Predraga Ivandića, pohodili su katoličko gradsko groblje sv. Marka te molili kod zajedničke grobnice preminulih i ubijenih banjolučkih svećenika.

Među njima je i vlč. Ivan Grgić, koji je u noći između 7. i 8. studenog 1992., u župi Ravska pokraj Ljubije, odveden iz župne kuće i ubijen s pedeset hitaca u trideset prvoj godini života. U ovoj grobnici nalaze se i smrtni ostaci čuvara svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa i župnika u župi Presnače u predgrađu Banje Luke, vlč. Filipa Lukende, koji je u noći između 2 i 4 sata 12. svibnja 1995. izgorio u župnoj kući, zajedno sa sestrom milosrdnicom Cecilijom Grgić, a župna crkva srušena je miniranjem.

U tu svećeničku grobnicu sahranjen je također župnik i dekan mons. Kazimir Višaticki koji je ubijen, 18. studenoga 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški. Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić molili su i kod obiteljske grobnice u koju je sahranjen banjolučki svećenik vlč. Zvonimir Matijević, koji je preminuo 2018. godine, a mnogi ga se sjećaju kada je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, 6. lipnja 2015., pred papom Franjom iznio svoje potresno svjedočenje o patnjama koje je podnio u travnju 1992. godine u kninskom zatvoru.

Kardinal Puljić i nadbiskup Vukšić također su molili kod zajedničke grobnice sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje su u Banju Luku došle, 7. listopada 1879. te osnovale samostan sv. Josipa u Nazaretu, a vrlo aktivno djeluju i danas na raznim područjima crkvenog života, piše Večernji.

Dnevnik.ba