Article_Top_970x250

Za BiH osiguran paket pomoći od više od 300 milijuna eura

europska unija

Za BiH osiguran paket pomoći od više od 300 milijuna eura

svibnja 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Šef Delegacije Europske unije i posebni predstavnik EU u BiH veleposlanik Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, a koju je financirala Unija.

Oprema je nabavljena u skladu s standardima Europske unije za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u Švedskoj, a radi se o suvremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju, piše Avaz. 

Nabavku opreme je financirala Europska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH. Nakon primopredaje Sattler je rekao kako je sretan što je u prilici ispuniti dano obećanje.

- Za Bosnu i Hercegovinu je osiguran paket pomoći od više od 300 milijuna eura, a od toga je sedam milijuna eura izravno za nabavku medicinske opreme. Danas vršimo isporuku robe u vrijednosti od više od 800.000 eura. Najvećim dijelom je riječ o osobnoj zaštitnoj opremi, ali mogu naglasiti kako je tu također visokotehnološka roba, dakle govorimo o rengen-uređajima, respiratorima koji će se također moći koristiti i za anesteziološke potrebe, potom EKG uređaji... Najkraće rečeno sve su to uređaji koji će se i nakon prestanka pandemije moći koristiti u zdravstvene svrhe – rekao je Satler.

Dodao je kako su pripremili i podršku u iznosu od 28 milijuna eura investicija za zdravstveni sektor u BiH.

Dnevnik.ba