Article_Top_970x250

Zavadlav izašao pred sud, na pitanje o krivnji nije se izjasnio

split

Zavadlav izašao pred sud, na pitanje o krivnji nije se izjasnio

srp 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Filip Šabić(Pixsell)/Facebook

Zavadlav je na pripremno ročište došao iz zatvora u Gospiću i osjeća se dobro. Iz sigurnosnih razloga nijedne minute nije proveo u splitskom zatvoru.

Filip Zavadlav optuženi za trostruko teško ubojstvo u Varošu u siječnju ove godine, danas je izašao pred sutkinju Županijskog suda u Splitu Višnju Strinić te na pitanje osjeća li se kriv za zločin koji mu se optužnicom stavlja na teret - šutio, javlja Dalmatinski portal.

Kako se doznaje od njegovog odvjetnika Branka Šerića, jednostavno se nije izjasnio niti osjeća li se niti ne osjeća li se krivim.

Glavna rasprava određena je za 12. i 13. kolovoza, čime je obrana jako zadovoljna. 

"Državno odvjetništvo je predložilo cijeli niz dokaza te prijavilo 23 svjedoka. Predložili su da se svjedočki iskazi, zapisnici o njihovom saslušanju pročitaju, na što sam se ja usprotivio. Tražio sam zbog načelne neposrednosti da svi budu pozvani i daju iskaz na glavnoj raspravi. Pogotovo su mi zanimljivi sudski vještaci, posebno psihijatrijske struke. Tražim da dođe cijeli tim, a ne samo jedna, potom oni za balistiku i sva kompletna vještačenja", kazao je Šerić. 

Zavadlav je na pripremno ročište došao iz zatvora u Gospiću i osjeća se dobro. Iz sigurnosnih razloga nijedne minute nije proveo u splitskom zatvoru.

Za što se sve tereti Zavadlav?

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je krajem svibnja optužnicu protiv Filipa Zavadlava zbog trostrukog ubojstva koje je počinio 11. siječnja u splitskoj četvrti Vela Varoš.

Županijsko državno odvjetništvo je izvijestilo da je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1995. zbog tri kaznena djela teškog ubojstva te kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i kaznenog djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Ubio iz osvete, iznuđivali njega i brata

Zavadlavu se optužnicom stavlja na teret da je 11. siječnja 2020. u Splitu, prema donesenoj odluci i planu, radi bezobzirne osvete većem broju osoba iz narkomanskog kruga koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata i njega osobno, na protupravan način nabavio automatsku pušku kalašnjikov s većom količinom streljiva i tako naoružan u 15:35 došao na predio Šperuna u Velom Varošu.

"Kad su se oštećenik (1995.) kao vozač i drugi oštećenik kao suvozač (1982.), obojica iz narkomanskog kruga koji su prodavali drogu njegovom bratu i od njih iznuđivali novac, dovezli motociklom marke Yamaha, okrivljenik je, tereti ga se, u namjeri da ih usmrti prema njima ispalio veliki broj rafalnih i pojedinačnih hitaca. Vozač motocikla (1995.) je zbog zadobivenih više strijelnih rana preminuo na mjestu događaja, dok je suvozač (1982.) zadobio strijelne rane i ozljede zbog kojih je, iako mu je pružena žurna liječnička pomoć, preminuo u Kliničkome bolničkom centru Split", ističu iz splitskoga ŽDO-a.

Zavadlav se nakon toga udaljio prema Kamenitoj ulici i došao ispred kuće obitelji koja je poznata po prodaji narkotika i - kad nikog nije zatekao - tereti ga se da je nastavio kretanje prema Radmilovićevoj ulici, kojom je na motociklu Suzukiju Burgman naišao oštećenik (1995.), osoba iz istog kruga.

U namjeri da ga usmrti, ispalio je prema njemu više hitaca i zadao mu rane od kojih je na mjestu umro.

Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca na predjelu Šperuna i na predjelu Radmilovićeve ulice okrivljenika se tereti da je bio svjestan kako time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi koji su tu bili ili su prolazili.

Ispaljivanjem tih hitaca oštećen je automobil Hyundai Matrix u kojem su bile tri osobe i Audi A3 parkiran u Radmilovićevoj ulici.

Na dvorišnim drvenim ulaznim vratima na Šperunu u Jerinoj ulici probijena je vanjska stijenka.

Okrivljenik se nakon počinjenih kaznenih djela udaljio Plinarskom ulicom prema Nazorovu prilazu i bacio pušku u kontejner za mješoviti otpad.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo i zbog posebno teških okolnosti u kojima je ono počinjeno (članak 123., stavak 1., točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku), navodi splitski ŽDO.

Prijeti mu najstroža kazna

Zavadlav je nakon uhićenja premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, odakle se 18. svibnja ove godine u prvom ispitivanju posredstvom videoveze branio šutnjom.

Njegov odvjetnik Branko Šerić rekao je tada da će obrana iskoristiti svoje pravo na odgovor na optužnicu nakon njezina potvrđivanja.

"Ja ću se obratiti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske i tražit ću da se ovaj sudski postupak protiv Zavadlava premjesti iz Splita u neki drugi sud u Hrvatskoj radi sigurnosnih razloga", rekao je Šerić.

Zavadlav je 11. siječnja ove godine u splitskoj četvrti Vela Varoš iz vatrenog oružja ubio Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25).

Prijeti mu najstroža zatvorska kazna od 50 godina. 

Dnevnik.ba